spot_img
spot_img
spot_img

Tánczos  Barna: Trebuie să reducem la minim riscul conflictelor om-urs

Intervenția prin prevenție este o metodă uzuală.

Articole similare

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține reducerea la minim a riscului conflictelor om-urs care a dus la pierderea de vieți omenești, obligația autorităților fiind de a proteja viața umană.

Tánczos Barna a declarat că toate studiile recente arată că populația de urs brun este în continuă creștere în România, iar problema trebuie rezolvată în mod responsabil, prin acțiuni ferme.

„Toate datele arată clar și fără echivoc că populația de urs brun este în continuă creștere, iar o creștere accentuată nu poate fi acceptată, pentru că va fi, la un moment dat, în detrimentul speciei, prin suprapopularea unor zone. Trebuie să reducem la minim riscul conflictelor om –urs, pentru că, din păcate, mor foarte mulți concetățeni care sunt atacați de urs în pădure, în gospodărie, la stână, iar obligația noastră este de a proteja viața umană și bunurile create de om”, a spus Tánczos.

Intervenția prin prevenție este o metodă uzuală.

Acesta a precizat că intervenția prin prevenție este o metodă uzuală, acceptată în statele membre unde există populație de urs brun, iar România trebuie să revină la această abordare științifică, pragmatică și responsabilă pentru a proteja viața umană.

Anul trecut, cotele de prevenţie au fost de 140 de exemplare, din care în cursul anului au fost recoltate peste 70 de exemplare, numărul crescând la 89 de exemplare până în prezent. Un nou Ordin de ministru va fi pus curând în consultare publică. Acesta prevede o cotă de prevenţie mai mare decât anul trecut, ministrul explicând că această decizie este luată având în vedere creşterea populaţiei de urs.

Tánczos  Barna a precizat că vor fi stabilite, la alocarea cotelor de prevenţie, criterii precum numărul de atacuri, numărul dosarelor de pagubă sau densitatea populaţiei de urs. Va fi stabilită o formulă de calcul care va fi aplicată ca atare, pentru a se elimina „intervenţia subiectivă” în alocarea acestor cote de prevenţie.

Întrebat dacă exportul de urși nu ar fi soluție care să ducă la diminuarea populației de urși, ministrul Mediului a răspuns că nicio țară europeană nu dorește urșii din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole