spot_img
spot_img
spot_img

Delegație a Parlamentului European, la Sfântu Gheorghe. Motivul: petițiile despre urși

România este casa celei mai mari populații de urs brun din Europa.

Articole similare

Patru membri ai Comisiei pentru Petiții a Parlamentului European se vor afla mâine la Sfântu Gheorghe pentru a discuta cu factorii implicați în problematica urșilor.

Cei de la Comisia PETI au primit, de-a lungul timpului, două tipuri de petiții din județele Covasna și Harghita: unele în care se subliniază numărul prea mare al acestora și efectele tragice ale acestei creșteri – oameni atacați și uciși, animale ucise, culturi distruse – dar  și petiții care cer protecție sporită pentru urși.

Vizita în Covasna a delegației PETI se va desfășura în două locuri: Consiliul Județean și Șugaș-Băi. Din delegație vor face parte și patru europarlamentari români, dar și staff-ul tehnic ce însoțește delegația oficială PETI.

„Problema managementului populației de urși pare a fi foarte controversată în România, casa celei mai mari populații de urs brun din Europa. Comisia a primit petiții atât în sprijinul cât și împotriva protecției ursului brun”, se arată în documentele PETI.

O astfel de petiție legată de urși au transmis și președinții Consiliilor Județene Harghita, Covasna, Brașov și Mureș.

Ei se plâng de numărul mare al urșilor, care fac tot mai multe victime în rândul oamenilor.

Pentru a fi sigur că eurodeputații înțeleg exact care e starea de lucruri, președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, va aduce la discuții inclusiv medici care s-au specializat efectiv în tratarea rănilor cauzate de urs.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a trimis pe 24 aprilie un mesaj către Comisia pentru Petiții, solicitând reevaluarea programului. El insistă ca membrii comisiei să efectueze o scurtă vizită și în județul Harghita, motivând această solicitare prin gravitatea problemei în județul său, unde se află cea mai populație de urși și cele mai multe pagube.

Programul delegației în județul Covasna

Marți, 16 mai:

  • 10:45- 11:45 – întâlnire cu petiționarii, autorități locale, jandarmerie, serviciile de urgență și personalul medical de urgență și medicii specializați în tratarea leziunilor provocate de atacurile urșilor – Consiliul Județean Covasna (Piața Libertății, 4, Sfântu Gheorghe, România)
  • 10:45 – 11:45 – întâlnire cu doi petiționari (Sándor Tamás și Gabor Alexandru Adrian – petiția numărul 1188/2019)
  • 11:45 – 13:15 – întâlnire cu următorii reprezentanți ai autorităților locale, jandarmerie, servicii medicale:

– Dr. István Ráduly, Prefectul judeţului Covasna,

– István FODOR, primarul municipiului Bodoc,

– Dr. Judith Konrád – Director Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc (judeţul Harghita),

– Gheorghe-Alexe Muntean – Director Direcția Silvică

– Adrian Nichifor, inspector șef al Jandarmeriei Județene Covasna

– Leonid Moscviciov, Salvamont

  • 14:15 – 14:30 – Transfer autocar la Sfântu Gheorghe – Băile Şugaş.

La Șugaș, delegația va avea o nouă rundă de discuții și schimburi de opinii cu persoane implicate în managementul pădurilor, programe, reprezentanți ai ONG-urilor locale, sectorului turismului și afacerilor locale.

Astfel, eurodeputații vor sta de vorbă cu următorii:

– Mihai Zotta, Conservation Carpathia

– Alexandra Laura Coca , Ofițer Politici pentru Fauna Sălbatică și Arii Protejate – WWF România

– Csaba Domokos, Reprezentant al Asociației Milvus.

După o pauză, se reiau discuțiile și are loc un nou schimb de opinii cu:

– Sándor Rancz, președintele Ocolului Silvic Privat Mereni

– Zoltán Albert, manager de turism

– Árpád Szabó – vicepreședinte al Asociației Fermierilor

– Dr. ing. József Benke, director Executiv al Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv Zetea.

Delegația sosește în România astăzi, la ora 15.00.

Sunt programate discuții la București. Miercuri, oficialii europeni se vor deplasa la Suceava pentru o altă tematică a petițiilor – exploatarea ilegală a pădurilor.

Europarlamentarul Vincze Lóránt, unul dintre parlamentarii europeni care vor însoți delegația oficială a PETI, a precizat pentru site-ul forestmania.ro detalii despre demersul Comisiei. „Vor fi ascultați cei care au transmis petiția, experți, societate civilă, autorități locale și județene care au competențe și răspunderi în acel domeniu – păduri sau urși în cazul nostru. Se va organiza o conferință de presă în urma efectuării vizitei și apoi Comisia PETI va pregăti un Raport. Acel Raport va conține și recomandări pentru autorități. Trebuie să mai spun că în ceea ce privește problema urșilor, există două tipuri de petiții. Sunt cetățeni care vorbesc de atacurile tot mai dese și susțin că e nevoie de măsuri, alți cetățeni care doresc protejarea ursului. Ambele situații ne preocupă și rolul nostru e de a vedea care e situația și care sunt soluțiile”, a explicat europarlamentarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole