spot_img
spot_img
spot_img

Sindicatele din Sănătate se pregătesc de proteste

Se anunță o grevă generală!

Articole similare

Federaţia Solidaritatea Sanitară reacţionează după aprobarea OUG privind salariile din sănătate. A numit-o „Ordonanţa amăgirilor”. Sindicaliștii spun că există o diferenţă foarte mare între beneficiile anunţate public pentru angajaţii din Sănătate şi beneficiile reale.

Sindicaliștii spun că actul normativ nu satisface revendicările angajaţilor din Sănătate.

Din acest motiv, anunţă continuarea protestelor. Ministerul Muncii a anunţat că Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care sunt introduse noi măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public. Aceasta prevede majorări salariale, de la 1 august, pentru personalul de specialitate medico-sanitar angajat cu timp parţial care efectuează gărzi şi pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură asistenţă medicală.

Ordonoanţa mai prevede facilitarea ocupării locurilor de muncă din sistemul de sănătate. Salariaţii concediaţi prin concediere colectivă, în urma desfiinţării unei unităţi sanitare, au dreptul de a fi reangajaţi cu prioritate pe posturile reînfiinţate, în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă.

Sindicatele spun că guvernul mută banii dintr-un buzunar în altul.

După cum arată analiza de impact, cea mai mare parte a angajaţilor din Sănătatea cărora le-ar trebui acordate drepturile prevăzute în OUG se află într-una din următoarele situaţii:
– Nu vor putea beneficia de aceste drepturi deoarece unitatea depăşeşte plafonul de 30% aferent sporurilor şi indemnizaţiilor (efectul creşterilor salariale fictive).
– Vor beneficia de aceste drepturi, dar vor pierde alte drepturi salariale în schimb (în special din cauza reducerii sporurilor pentru condiţiile de muncă) (efectul creşterilor salariale aparente).
– Vor beneficia de aceste drepturi, dar în condiţiile în care vor scădea veniturile salariale ale altor categorii de angajaţi (efectul transferului unor părţi din venitul salarial de la un angajat la altul).

Continuă protestele, este anunțată o grevă generală.

În aceste condiţii, programul de proteste anunţat de Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” continuă atât cu protestele deja aflate în desfăşurare, cât cu protestele anunţate pentru luna iulie.

– Demisia medicilor din CIM-urile aferente gărzilor suplimentare (protest în desfăşurare).

– Protestul angajaţilor din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcţionării unităţii(protest în desfăşurare).

– 06 iulie 2023 – Pichetarea tuturor spitalelor din ţară.

– 12 iulie 2023 – Organizarea Mitingului naţional al angajaţilor din Sănătate în Piaţa Victorie.

– 19 iulie 2023 – Greva de avertisment

– 27 iulie 2023 – Greva generală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole