Ministerul Mediului anunță că sunt așteptate creșteri ale debitului Dunării în România în zilele de 28 – 29 septembrie, după ce fluviul a ieșit din matcă și a inundat Budapesta, apele ajungând până în clădirea istorică a Parlamentului. Premierul Viktor Orban arată că s-au luat măsuri pentru un nivel al apei crescut la 9 metri, iar autoritățile se așteaptă ca o nouă viitură puternică să lovească în noaptea de sâmbătă spre duminică.
„Pe baza datelor actuale, a estimărilor prognostice primite din Ungaria şi Serbia şi luând în considerare aportul celorlalți afluenți importanți ai Dunării aval Budapesta (Drava, Sava, Tisa şi Morava), fără aport suplimentar important de precipitații în tot bazinul hidrografic al Dunării amonte de intrarea în ţară, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior pe Dunăre şi afluenții săi, pe sectorul amonte de Budapesta (mai ales în Austria), debitele în secţiunea Baziaş vor fi în creştere până la valori maxime de 9200-9500 m3/s, în intervalul 28-29 septembrie 2024”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Ungaria nu a trecut încă de pericol, dar autoritățile iau măsuri.
„Liniile de protecție au fost pregătite pentru un nivel al apei crescut la 9 metri. Acest nivel este mai ridicat decât recordul precedent. Credem că am asigurat sistemul de apărare anti-inundații al Budapestei. Apărăm cele mai vulnerabile puncte ale orașului. Dacă nu intervine un eveniment sau un accident neașteptat, putem menține apele sub control. Conform estimărilor, vârful va fi atins sâmbătă, iar viitura va trece de teritoriul țării la mijlocul săptămânii viitoare”, a spus Viktor Orban.
În România nu se anunță probleme, spune ministrul Mediului.
„Pe baza informaţiilor actuale, nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în bazinul Dunării amonte de intrarea în ţară. Menţionăm că în perioada 2020-2024 s-au mai înregistrat viituri cu valori maxime de debite la intrarea în ţară cuprinse în intervalul 9500 – 10500 m3/s, care nu au generat probleme deosebite, cu efecte de inundaţii pe sectorul românesc, după cum urmează: iunie 2020 – 9600 m3/s, februarie 2021 – 10500 m3/s, decembrie 2023 – 9600 m3/s”.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat ieri, în format hibrid, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU). Ședința extraordinară a fost organizată pentru a analiza situația hidrologică a Dunării în contextul hidrometeorologic existent în amonte de țara noastră, unde cantitățile importante de precipitații au produs debite foarte mari ale acestui fluviu.
Sursa foto: Nexta tv, Popa Media