spot_img
spot_img
spot_img

50 de piese de la Muzeul Național Secuiesc, în expoziția din Olanda

Polițiștii au o primă pistă legată de jaf.

Articole similare

Muzeul Național Secuiesc a contribuit cu 50 de piese la colecția de 650 de obiecte intitualtă „Dacia. Regatul aurului și argintului” expusă la muzeul Drents din Assen din Olanda și de unde au fost furate un coif și trei brățări extrem de valoroase. Concret, coiful furat valorează 4,3 milioane de euro, iar brăţările au o valoare de o jumătate de milion de euro fiecare. Valoarea totală a pieselor furate este estimată la aproape şase milioane de euro.

Foto: Radu Oltean

Expoziţia curatoriată de Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Drents cuprinde elemente ce provin din colecţiile a 18 muzee româneşti. Cele aproape 700 de piese fac parte din peste 50 de tezaure şi constituie cea mai reprezentativă selecţie de bunuri din metale preţioase ale vechii Dacii descoperite până acum în România. 

Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe a contribuit cu 50 de piese din două colecții: Tezaurul de la Peteni și Tezaurul de la Șimleul Silvaniei. Acestea sunt în siguranță.

Primele piste

Poliţia este pe urmele autorilor jafului comis sâmbătă dimineaţă la Muzeul Drents din Assen, relatează news.ro. Anchetatorii au aflat de unde a fost furată maşina folosită de hoţi pentru a fugi și investighează o persoană care a avut un comportament suspect la expoziţia cu obiecte dacice cu puţin timp înainte de jaf, relatează presa olandeză. Potrivit De Telegraaf, nu este exclusă implicarea celebrului clan Remmo din Germania, o familie de origine libanezo-kurdă, care a mai dat spargeri la muzee în ultimii ani.

Celulă de criză

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat ieri că va fi constituită o celulă de criză la nivelul Guvernului, pentru coordonarea eficientă a activităților care țin de recuperarea celor patru piese de tezaur furate. Din această celulă de criză fac parte reprezentanți ai Ministerului de Interne, Poliției Române, Ministerului de Justiție, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii.

Pe de altă parte, premierul a anunțat că va trimite o echipă a Corpului de Control al Prim-ministrului la Ministerul Culturii pentru a verifica toată documentația legală care a stat la baza organizării expoziției din Olanda.

În plus, am discutat cu ministrul Predoiu să trimitem de urgență în Olanda o echipă de polițiști criminaliști care să lucreze alături de autoritățile olandeze în ancheta desfășurată pentru recuperarea tezaurului românesc.

Și am cerut ca experții români să se deplaseze de urgență în Olanda și să asigure aducerea în țară cât mai rapidă a celorlalte piese de patrimoniu care au făcut obiectul acestei expoziții.

Este o situație foarte gravă, dar acest jaf care trebuie soluționat cu celeritate nu trebuie să devină combustibil pentru propagarea a tot felul de teorii ale conspirației de către cei care vor să obțină capital politic facil. Tezaurul se va întoarce în România și toate autoritățile statului lucrează la asta”, anunță Marcel Ciolacu.

Jaful a avut loc printr-o explozie violentă, sâmbătă dimineaţa, la patru fără un sfert. Acţiunea nu a durat decât trei minute şi au fost trei autori, care au spart vitrinele şi au luat coiful şi cele trei preţioase brăţări de aur. S-a întâmplat chiar în ultimul weekend al expoziţiei, scrie Telegraaf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole