Hotelul Bodoc pare că nu vrea să „plece” din Sfântu Gheorghe… Primăria încearcă toate soluțiile posibile să scape de el, dar întâmpină tot felul de piedici.
La jumătatea lunii decembrie 2024, Primăria Sfântu Gheorghe a publicat un anunț pe site-ul de licitații SEAP referitor la demolarea hotelului Bodoc. Obiectul contractului este realizarea lucrărilor privind investiția „Demolare fostul Hotel Bodoc” din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Obiectivul general al proiectului constă în: Demolarea clădirii fostului Hotel Bodoc, împreună cu – Dezafectarea și desființarea rezervorului de combustibil subteran pe amplasamentul fostului Hotel Bodoc, – Furnizarea și montarea unui post de transformare. Pentru acestea, Primăria oferă 3.903.457,81 lei fără TVA, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare era 16.01.2025.

Numai că, la scurt timp de la publicarea anunțului, o firmă a făcut constestație, așa că procedura a fost suspendată.
Care e obiectul contestației?
Firma din Cluj care contestă licitația enumeră mai multe motive, unul fiind că un anunț „trebuie, prin însăși structura sa, de natură să asigure o concurență liberă între ofertanți”. Apoi arată că anumite detalii tehnice din anunț sunt nepotrivite cu lucrarea, dând exemplu lungimea brațului de excavator (30 de metri). „Deși clădirea supusă demolării are 38,5 metri, acest utilaj nu poate aborda demolarea”, spun ei, solicitând Primăriei să fie de acord cu o altă soluție tehnică: tăierea cu scule specifice și aducerea blocurilor de beton la sol prin ancorarea în macara și coborârea cu ajutorul acesteia. Nu în ultimul rând, ei cer clarificări și în privința colectării deșeurilor periculoase. În anunțul Primăriei e specificat că firma care demolează hotelul trebuie să fie autorizată în acest sens. Clujenii spun, în contestație, că aceasta este o „îngrădire” și că firma care va câștiga licitația poate avea contract de prestări servicii cu un operator autorizat de transport deșeuri periculoase.
„Suntem demolatori de meserie”
Cei de la Cluj au experiență în demolări și abia au semnat contractul de demolare a stadionului „Dan Păltinișanu” din Timișoara. Firma a fost înființată în 2007 și de atunci a parcurs o evoluție impresionantă, devenind un jucător important în industria demolărilor.

„Noi suntem demolatori de meserie. Am solicitat câteva clarificări legate de anunț pentru că nu e chiar ok să ceară să dispui de un anumit parc de utilaje, cum e acel excavator cu braț de 30 de metri. Dumnealor rămân fermi… Acum, totul depinde de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Dumnealor deliberează și pot lua în considerare – sau nu – ce am scris noi. Pot obliga autoritatea contractantă să corecteze sau să anuleze anunțul și să îl repună în circuit. E decizia dumnealor”, a declarat, pentru covasna45.ro, reprezentantul firmei care a contestat caietul de sarcini.

În acest moment, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor așteaptă ca cei de la Primăria Sfântu Gheorghe să le trimită tot dosarul achiziției (referat de necesitate, caiet de sarcini, strategia de contractare). Abia când îl vor primi vor începe să analizeze și apoi să emită o decizie.
Firma care va demola hotelul va avea o misiunea grea pentru că proiectul presupune, pe lângă demolarea propriu-zisă, și construirea unei stații de transformare pentru curent electric, întrucât cea existentă deservește Poliția și cinematograful și e nevoie de alimentare cu energie electrică pe parcursul celor câteva luni de demolare. În plus, e nevoie să fie scos de sub hotel rezervorul de 50.000 de litri de combustibil ușor, construit pe vremea când în oraș nu era gaz.
Autoritățile locale au tot încercat să vândă clădirea, dar nimeni nu a vrut să o cumpere. Primarul anunța că va fi demolată prin implozie, în cadrul unui show intitulat „Bye Bye, Bodoc!”, dar s-a renunțat la idee, întrucât ar fi avut de suferit toți cei care locuiesc în zonă.
Hotelul a fost un simbol al orașului, construit la începutul anilor ’70, cu 200 de locuri de cazare. Are zece etaje și o suprafața construită de aproape 6.000 de metri pătrați. Era cea mai mare unitate de cazare din județ.

Ar mai trebui spus și că pe 14 februarie 2020, reprezentanții Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, ai Consiliului Județean Covasna și ai Fundației „Sapientia” au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că se vor asocia şi vor construi împreună cel mai modern centru cultural și de tineret din România pe locul fostului hotel.