Acasă Lumea largă Fondatorul Telegram, anchetat pentru 12 infracțiuni

Fondatorul Telegram, anchetat pentru 12 infracțiuni

Telegram a devenit cea mai descărcată rețea socială din App Store.

0

Miliardarul Pavel Durov, fondatorul aplicației Telegram, a fost reținut de autoritățile franceze pentru că nu a impus moderarea platformei în cazurile de abuz a minorilor, scrie Washington Post. Parchetul francez îl suspectează pe Durov de 12 infracțiuni: administrarea unei platforme online pentru tranzacții ilegale, refuzul de a transfera informații la cererea agențiilor de aplicare a legii, complicitate la depozitarea și distribuirea cu minori, complicitate la transportul și vânzarea de droguri, infracțiuni informatice, fraudă de grup și spălare de bani.

La trei zile după ce Durov a fost reținut, autoritățile franceze au clarificat că e vorba de „absența moderării și a cooperației din partea platformei, mai ales în lupta împotriva abuzurilor sexuale împotriva minorilor”. Durov este doar o parte dintr-o anchetă mai mare, conform New York Times.
Până și președintele francez Emmanuel Macron a simțit nevoia să clarifice situația, după scandalul internațional iscat în urma primei anchete din lume în care directorul unei platforme este tras la răspundere pentru conținutul distribuit în aplicație.

Arestarea lui Pavel Durov pe aeroportul din Paris are un efect neașteptat: s-a transformat în publicitate gratuită pentru aplicație.

Potrivit Techcrunch, Telegram a devenit cea mai descărcată rețea socială din App Store din Franța și a doua din Statele Unite. Telegram a crescut descărcările internaționale cu 4%. Dintre toate aplicațiile din SUA (cu excepția jocurilor), Telegram a urcat de pe locul 18 pe locul 8.

Ce este Telegram?

Telegram este una dintre cele mai mari platforme de social media și mesagerie din lume, alături de Facebook, WhatsApp, Instagram, TikTok și WeChat. În iulie, Durov anunța că Telegram a ajuns la 950 de milioane de utilizatori activi lunar. Aplicația este foarte populară în Rusia și Ucraina, fiind folosită și de grupurile pro-democrație din Iran și Hong Kong. Mesajele schimbate prin intermediul aplicației Telegram sunt criptate, ceea ce înseamnă că pot fi citite doar pe dispozitivul care le trimite și pe cel care le primește, dar aceasta nu este o setare implicită pentru toți utilizatorii. Diferența majoră dintre Telegram și alte platforme ce oferă servicii similare precum WhatsApp este dimensiunea grupurilor de utilizatori. WhatsApp limitează la 1.000 numărul de utilizatori ce pot fi asociați unui grup, în timp ce pe Telegram pot fi până la 200.000 de utilizatori într-un grup.

Pavel Durov, foto Instagram

Reacții la arestarea lui Durov

Elon Musk a postat pe contul său de pe X  mesajul „#FreePavel”. Edward Snowden, avertizorul de integritate american, care acum locuiește în Rusia după ce a dezvăluit supravegherea extinsă a internetului și a telefoniei de către serviciile de informații americane, a declarat că arestarea lui Durov „este un atac asupra drepturilor fundamentale ale omului la libertatea de exprimare și asociere”. „Sunt surprins și profund întristat că președintele francez Emmanuel Macron a ajuns să ia ostatici ca mijloc de a obține acces la comunicații private. Acest lucru degradează nu doar Franța, ci și lumea întreagă”, a mai spus Snowden.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version