Reforma verde a conducerii Uniunii Europene aduce, probabil, un aer mai curat, dar cu siguranță, prețuri mai mari la litrul de benzină, motorină sau GPL.
Reforma europeană a sistemului de taxare a emisiilor de carbon ar putea duce la majorări în prețurile combustibililor mai mari decât cele estimate inițial, au declarat pentru Euractiv, citată de stiripesurse.ro, europarlamentari care au participat la negocierea modificărilor. Măsura va intra în vigoare peste trei ani, conform previziunilor actuale.
Uniunea Europeană va introduce în 2027 o schemă care va taxa emisiile de dioxid de carbon din transporturi și locuințe, cunoscută ca Sistemul de comercializare a emisiilor (Emissions Trading System – ETS2). În 2023, când decidenții s-au pus de acord asupra noului sistem, pronosticul era ca prețurile să rămână sub pragul de 45 de euro per tonă de dioxid de carbon, care se traducea într-o creștere de 50 de bani pentru un litru de benzină.
Eurodeputatul Peter Liese, care face parte din rândul popularilor europeni, se declară sceptic că acest prag va putea fi menținut. Politicianul german spune că este „responsabilitatea noastră comună să evităm scenariul în care planul de eliminare a surselor de poluare dezamăgește”. Într-o situație în care emisiile nu sunt reduse conform strategiilor, pe termen mediu Europa se poate confrunta cu o cerere mai mare pentru certificate de emisii. Cum sistemul de taxare este bazat pe mecanismele de piață, o cerere mai mare înseamnă o creștere a prețului certificatelor, care conduce la rândul său la scumpirea combustibililor.
În februarie 2023, prețul pe tona de dioxid de carbon emis a ajuns la un record de 100 de euro, scria Reuters.
Logica sistemului este că prețurile mari pentru certificatele de emisii vor face companiile care activează în industrii poluante să caute soluții pentru reducerea emisiilor. În aprilie 2023, când Consiliul Uniunii Europene a anunțat adoptarea reformelor sistemului ETS, instituția anunța și crearea fondului social pentru climă.
Acest fond, care ar trebui să adune aproape 87 de miliarde de euro între 2026 și 2032, urmează să fie folosit de state cu scopul de a reduce impactul economic negativ al tranziției verzi asupra familiilor vulnerabile, conform Comisiei.
Social-democratul german Tiemo Wolken se arată de asemenea îngrijorat că prețul pentru tona de emisii de carbon va fi mai mare, spunând că ținta de 45 de euro „reprezintă doar o frână ușoară”. Politicianul subliniază că este nevoie de suplimentarea fondului social pentru climă, pentru a evita „dezechilibrele sociale”, conform Euractiv.
Când a fost semnat acordul pentru ETS2, Lituania, Polonia și Ungaria s-au arătat îngrijorate că noul sistem poate duce la creșterea prețurilor pentru consumatori.