spot_img
spot_img
spot_img

Pelerinaj de Rusalii cu emoții la Șumuleu Ciuc: 18 alerte de urs în ultima săptămână

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani.

Articole similare

Autoritățile locale din județul Harghita sunt preocupate de numărul mare al urșilor din preajma orașului în contextul în care sâmbătă, 18 mai, are loc pelerinajul de Rusalii. Joi este programată o acțiune de „alungare” a animalelor, astfel încât pelerinii să nu fie în pericol.

Anul trecut aproximativ 300.000 de persoane au participat la acest eveniment religios, cel mai mare din Europa.

Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi în ultima săptămână să intervină de 18 ori pentru alungarea unor urşi a căror prezenţă a fost semnalată în mai multe localităţi, inclusiv Miercurea Ciuc, transmite Agerpres.

Mai în glumă, mai în serios, viceprimarul a spus că se întâlnește cu urși mai des decât cu prietenii lui.

Nu e normal ca ursul să poată umbla în municipiul Miercurea Ciuc sau într-un oraş sau într-un sat şi tu ai la îndemână mai ales prima opţiune de alungare. Un urs care vine zilnic la tomberoanele de gunoi nu se va mai schimba. Ursul respectiv va veni în fiecare seară şi noi numai atunci putem interveni letal, dacă pot să zic aşa, când, Doamne fereşte, deja s-a întâmplat o nenorocire sau aproape că s-a întâmplat o nenorocire. După părerea mea, un animal sălbatic n-are ce căuta într-un oraş sau într-un sat. Imediat cum un animal sălbatic intră în incinta oraşului, ar trebui să avem la îndemână posibilitatea de a-l elimina. Fiindcă aceşti urşi, care sunt animale sălbatice şi vin la tomberoane, nu mai mănâncă din pădure. În fiecare seară o să vină şi o să revină. Şi în anul curent deja m-am întâlnit de mai multe ori cu urşii decât am avut ocazia să mă întâlnesc cu prietenii mei”, a spus Bors Bela.

În județul Harghita problema urșilor e la ordinea zilei, președintele Consiliului Județean făcând demersuri pentru limitarea lor inclusiv la Bruxelles. De altfel, în septembrie anul trecut un urs a fost împușcat după ce a intrat în curtea liceului Tehnologic ‘„Venczel Jozsef” din municipiul reședință de județ.

Avem mai mulţi urşi care umblă în preajma oraşului. (…) Aceşti urşi sunt în continuă monitorizare. (…) De vreo trei săptămâni, aproape zilnic, noaptea stăm la pândă, dacă pot să zic aşa, în caz că vine ursul să putem alunga sau să putem reloca. Până acum doar cu alungarea s-a reuşit, dat fiind faptul că şi legile pe care le avem în vigoare ne îngreunează foarte mult munca, pentru că prima opţiune este întotdeauna alungarea ursului. Şi acum chiar autorităţile, colegii de la jandarmerie, medicul veterinar, vânătorii, primarul sau viceprimarul, ne jucăm de a v-aţi ascunselea în fiecare seară în preajma oraşului, ceea ce după părerea mea nu e normal. Dar la momentul de faţă asta avem, asta putem face, vin sărbătorile de Rusalii şi în fiecare seară, de la ora nouă până noaptea, suntem în şaua Şumuleu şi joi dimineaţa sau joi seara o să organizăm şi o acţiune de alungare a urşilor din pădurea Şumuleu, ca să nu avem neplăceri în timpul sărbătorii”, a mai spus viceprimarul Bors Bela.

Datele furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita arată că de la începutul anului la dispeceratul instituţiei au fost primite 89 de apeluri prin intermediul numărului de urgenţă 112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite din mai multe localităţii ale judeţului, în toate cazurile fiind trimise patrule de jandarmi la faţa locului.

Potrivit datelor oficiale, jandarmii harghiteni au fost solicitaţi în ultima săptămână să intervină de 18 ori pentru alungarea unor urşi a căror prezenţă a fost semnalată în zona mai multor localităţi din judeţ.

Catolici din toată lumea vin la pelerinaj

La pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, care are loc sâmbătă sunt așteptați, ca în fiecare an, catolici din întreaga lume, în majoritate de limbă maghiară, organizatorii precizând că şi-au anunţat prezenţa persoane inclusiv din Australia sau SUA, dar şi din întreaga Europă, cu precădere din Ungaria.

Vineri seara vor ajunge la Şumuleu şi aproximativ 300 de pelerini călare, însoţiţi de Potápi Árpád János, secretarul de stat responsabil cu politica naţională în cancelaria premierului Ungariei, Viktor Orban.

Vom avea 300 de pelerini din toată Secuimea, care vor ajunge deja vineri seara în Şaua Şumuleului, va fi o sărbătoare specială pentru momentul acela, pentru că ei aduc şi acele panglici cu rugăciuni care sunt trimise de pe tot mapamondul, din partea comunităţilor maghiare. Din Australia până în America de Nord, Ungaria, Serbia, oriunde trăiesc, maghiarii trimit călăreţilor panglici cu rugăciuni care trebuie să ajungă cu o zi înainte în Şaua Şumuleului. (…)”, a spus primarul din Miercurea-Ciuc, într-o conferință de presă. El le-a transmis şi un mesaj pelerinilor care vor lua parte la această mare sărbătoare religioasă. „Sunteţi bineveniţi, să avem grijă unii de ceilalţi şi, cel mai important, să ne rugăm împreună pentru binele comunităţii, pentru binele ţării, pentru binele Europei”, a spus Korodi Attila.

Ca și în anii trecuți, traficul pe căile de acces către locul pelerinajului va fi închis încă de vineri, fiind stabilite zone de parcare a autovehiculelor în mai multe părţi ale oraşului. Totodată, sunt instituite reguli privind comerţul stradal, pentru ca sănătatea publică să nu fie pusă în pericol, iar pentru asigurarea siguranţei vor fi mobilizaţi sute de poliţişti, jandarmi şi pompieri.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.

Sursa foto: Korodi Attila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole