spot_img
spot_img
spot_img

Sunt prea multe mașini electrice și prea puține puncte de încărcare

Modelele electrice sunt acum a treia cea mai populară alegere.

Articole similare

UE are nevoie de opt ori mai multe puncte de încărcare a mașinilor electrice instalate pe an până în 2030 pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon (CO2).

Un nou raport al Asociației Producătorilor de Automobile Europeni (ACEA) dezvăluie un decalaj alarmant între disponibilitatea actuală a punctelor publice de încărcare pentru mașinile electrice în UE și ceea ce este necesar în realitate pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de CO2. Statistica arată că vânzările de mașini electrice din UE au crescut de trei ori mai repede decât instalarea punctelor de încărcare între 2017 și 2023.

La sfârșitul anului 2023, existau 632.423 de puncte de încărcare publice disponibile în UE și aproximativ trei milioane de vehicule electrice cu baterii (BEV) erau în circulație. Aproximativ 61% din punctele de încărcare erau concentrate în trei țări și anume Franța, Germania și Țările de Jos.

Puțin peste 150.000 de puncte publice de încărcare au fost instalate anul trecut în întreaga UE (în medie mai puțin de 3.000 pe săptămână), ajungând la un total de peste 632.423.

Potrivit Comisiei Europene, până în 2030 ar trebui instalate 3,5 milioane de puncte de încărcare pentru a atinge nivelul propus de reducere cu 55% a emisiilor de CO2. Atingerea acestui obiectiv ar însemna instalarea a aproximativ 410.000 de puncte de încărcare publice pe an (sau aproape 8.000 pe săptămână), de aproape trei ori cea mai recentă rată anuală de instalare.

Cu toate acestea, ACEA estimează că vor fi necesare 8,8 milioane de puncte de încărcare până în 2030. Atingerea acestui lucru ar necesita instalarea a 1,2 milioane de încărcătoare pe an (sau peste 22.000 pe săptămână), de opt ori cea mai recentă rată anuală de instalare. Instalarea acestora va necesita însă investiții serioase și în rețelele electrice, pentru ca acestea să suporte noi consumatori.

Vânzările de mașini electrice au crescut cu 37% în 2023

Vânzările de mașini în UE au crescut cu aproape 14% anul trecut, cu peste 10,5 milioane de noi înmatriculări. Vânzările de mașini electrice au crescut cu 37% și acum dețin aproape o cotă de piață de 15%. Modelele electrice sunt acum a treia cea mai populară alegere pentru cumpărători, depășind motorina în 2023. În 2024, ACEA anticipează o creștere a vânzărilor cu 2,5%, ajungând la 10,7 milioane de unități, iar aproximativ 20% dintre ele vor fi electrice, echivalentul a peste două milioane de unități.

Sursa: ecsr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole