Acasă Lumea noastră 70.000 de microîntreprinderi vor trece la impozit de 16% pe profit, dacă...

70.000 de microîntreprinderi vor trece la impozit de 16% pe profit, dacă va scădea pragul cifrei de afaceri

Modificarea ar putea genera mai puține venituri la bugetul de stat.

0

Aproximativ 70.000 de firme care plătesc în prezent impozit de 1% pe venitul microîntreprinderii vor trece la impozit de 16% pe profit. Acest lucru se va întâmpla dacă Guvernul va scădea pragul cifrei de afaceri de la 500.000 de euro la 250.000 de euro. Estimarea aparține Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Aceasta este principala federație de patroni de IMM-uri.

Mai puține venituri la bugetul de stat

Președintele Consiliului IMM, Florin Jianu, a avertizat că trecerea acestor microîntreprinderi la impozit pe profit de 16% ar putea genera, de fapt, mai puține venituri la bugetul de stat.

„Se propune reducerea pragului la microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 250.000 de euro. Din calculele noastre, vor fi afectate în jur de 70.000 de microîntreprinderi din totalul de 600.000, iar aceste microîntreprinderi aduceau la buget în total 400 de milioane de lei. Acest venit era sigur. În momentul în care treci la 16% impozit pe profit, vom vedea consecințele” – a spus Jianu.

În sectorul hotelier, el a avertizat și asupra faptului că o eventuală eliminare a voucherelor de vacanță pentru bugetari ar conduce, de fapt, la scăderea veniturilor la bugetul de stat.

„Dacă se renunță la voucherele de vacanță, e o mare greșeală. Aceste vouchere au scos din economia neagră zeci de mii de operatori HoReCa. În primul semestru de intrare în vigoare a voucherelor de vacanță, s-au autorizat 30.000 de operatori HoReCa ce lucrau la negru” – a mai afirmat Jianu.

Nu mai e nevoie de scutirea de impozit în IT

Florin Jianu a mai spus că Guvernul trebuie să mențină facilitățile fiscale aplicate lucrătorilor din construcții, agricultură și industria alimentară. În schimb, el este de părere că scutirea de impozit pe salariile unor lucrători din sectorul IT nu mai este necesară.

„Salariile în construcții nu sunt atât de mari. Salariul mediu brut în construcții este undeva la 5.000 de lei. Cele mai mari salarii, de peste 11.000 de lei, sunt în sectorul IT și aici suntem de acord cu toții că această facilitate, care este de 10 ani, și-a atins maximumul. În momentul în care salariile din IT sunt pe locul I în economie, e clar că nu mai ai nevoie de această facilitate” – a spus Jianu.

De asemenea, patronii IMM propun guvernanților să dea afară o parte dintre funcționarii din administrația centrală și locală. Să introducă un impozit suplimentar pentru marile companii, pentru a acoperi deficitul bugetar. Și să păstreze facilitățile fiscale pentru microîntreprinderi și angajații din construcții, agricultură și industrie alimentară.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version