spot_img
spot_img
spot_img

Academia Română vorbește despre urși citând studii despre lupi și …pume!

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, amâna luarea unei decizii. Între timp, curg alertele care se referă la urși în orașe.

Articole similare

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că avizul Academiei Române în problema urşilor că este un subiect sensibil… El consideră că e nevoie de consultarea societății civile. „Mi-am propus să ţin cont de părerea Academiei Române până când vom avea o altă legislaţie”, s-a spălat pe mâini liberalul.

Ministrul ezită să-și asume o răspundere directă, deși numărul atacurilor de urși este tot mai mare.

Răspunsul trimis Ministerului Mediului de Academia Română în privința urșilor este redactat în Comisia pentru Monumentele Naturii. E semnat de două persoane: prof. univ. dr. Cătălin Tănase și dr. Simona Mihăilescu. Primul este specialist în fungi și director al Grădinii Botanice din Iași. Doamna este botanist, fitosociolog cu experienţă în flora şi vegetaţia României, arată Forestmania.ro.

Cei doi botaniști citează în favoarea propunerii de a limita cotele de prevenție și de intervenție la urși studii făcute pe …lupi, șacali sau pume!

„Fie ca vorbim despre specialiştii de biodiversitate din Ministerul Mediului, fie că vorbim de specialiştii din ANAM sau că vorbim de specialiştii din biodiversitate din cadrul Academiei Române, eu cred că părerea fiecăruia contează şi este rolul politicului care, după ce ascultă toate aceste opinii, să ia o decizie”, a afirmat Mirceal Fechet.

Ministrul Mediului a mai spus că şi-a propus să ţină cont de opinia Academiei Române până când va exista o altă legislaţie în domeniu.

„Deocamdată, mi-am propus să ţin cont de părerea Academiei Române. Până când vom avea o altă legislaţie, sunt oricum obligat să procedez de această manieră. Asta înseamnă că astăzi, cel târziu mâine, vom avea un nou ordin privind cotele de preventie şi de intervenţie pentru populaţia de urs brun pe care pe de-o parte îl vom trimite în procedura de consultare publică, pe de-o parte îl vom trimite Academiei Române din nou spre avizare”, a completat Fechet.

Întrebat care vor fi cotele de urşi, Fechet a răspuns: „Cotele vor fi cele propuse de către Academie. Respectiv, 140 de exemplare pentru cota de preventie şi 80 de exemplare pentru cota de intervenţie. Asta înseamnă 220 de ursi, faţă de aproape 500 cât era prevăzut iniţial în ordin”.

Tánczos Barna: „Este un pas înapoi”

„Este inadmisibil ca statul român să intervină în recoltarea urşilor doar după ce se produc nenorociri”. Asta spunea ministrul Tánczos Barna la jumătatea lunii iunie, când a semnat Ordinul privind cota de prevenție la urs brun. El preciza că numărul judeţelor unde au apărut urși în zona de deal s-a dublat în ultimii ani. „Tendința este constantă şi vom ajunge să avem urşi la Constanţa şi vom ajunge să avem urşi care să facă baie în Delta Dunării”, spune acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole