spot_img
spot_img
spot_img

ASFOR, încă o conferință importantă la Sfântu Gheorghe

„Avem modele eficiente de folosire a biomasei forestiere. Putem merge mai departe - nici un sat fără 1 Megawatt!”

Articole similare

Anul acesta, Asociația Forestierilor din România – ASFOR a organizat aproape lunar conferințe dedicate unei mai bune cunoașteri a sectorului forestier și de prelucrare primară a lemnului. „Am considerat că este important ca oamenii să știe adevărul despre cei care lucrează în acest sector. Să cunoască provocările și dificultățile acestuia. Și, la fel de important, să afle că avem soluții pentru a progresa. Pentru a crește calitatea vieții oamenilor și pentru a crește contribuția acestui sector la PIB-ul României,” spune Ciprian Dumitru Muscă, președintele ASFOR.

Ciprian Dumitru Muscă, președintele ASFOR

Vineri, 17 noiembrie, ASFOR a organizat o nouă conferință la Sfântu Gheorghe. Tema a fost „Biomasa forestieră, sursă locală de energie regenerabilă”. Parteneri au fost clusterele „ProWood” și „Green Energy” din Sfântu Gheorghe.

Biomasa forestieră este recunoscută în UE ca sursă de energie verde, precizează ASFOR.

Creșterea utilizării biomasei în UE contribuie la diversificarea aprovizionării cu energie a Europei. Produce creștere economică și creșterea numărului de locuri de muncă. De asemenea, contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În jur de 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Biomasa forestieră este o resursă care, cu politici publice adecvate, poate contribui decisiv la rezolvarea problemei încălzirii în mediul rural, în orașele mici, dar și în companii.

„Avem această resursă. De ce să nu o folosim la justa ei valoare, așa cum se întâmplă în statele europene cu sectoare forestiere puternice?”, spune președintele ASFOR.

Avem modele eficiente de folosire a biomasei forestiere. Putem merge mai departe – nici un sat fără 1 Megawatt!

Româna poate avea un proiect de țară care să pună în valoare biomasa forestieră și agricolă care se risipește în fiecare primăvară și toamnă prin incendieri de cele mai multe ori necontrolate și ilegale.”

„La Sfântu Gheorghe am văzut acest model, modular, care permite producerea de energie termică prin arderea resturilor provenite din silvicultură și agricultură. Acest model poate fi transformat într-un proiect de țară. Poate finanțat prin programe de dezvoltare locală”, a adăugat Ciprian Dumitru Muscă.

Extinderea folosirii centralelor pe biomasă lemnoasă la nivel național în comunitățile rurale este mai mult decât necesară. Resturile lemnoase rezultate din exploatările forestiere care azi sunt abandonate în pădure reprezintă o resursă care poate fi și trebuie folosită. Fără a afecta gestionarea durabilă a pădurii, acestea reprezintă de fapt o materie primă accesibilă, ecologică, ieftină și eficientă pentru producerea de energie electrică și/sau termică. La fel ca deșeurile rezultate din prelucrarea lemnului.

Bagoly Miklós Levente, președintele ProWood

Invitații ASFOR au prezentat formule de centrale termice alimentate cu biomasă și au dat mai multe exemple de bune practici. Sunt sate în care încălzirea clădirilor publice (primărie, școală, grădiniță, cabinet medical etc) este rezolvată curat și eficient cu aceste sisteme. Un astfel de exemplu este Ghelința, din județul Covasna.

După o serie de prezentări și discuții, invitații au vizitat fabrica și centrala cu biomasă a a firmei CasArbor. Firma produce case din lemn și a fost gazda acestui eveniment. CasArbor își asigură necesarul tehnologic de agent termic folosind două astfel de centrale. Ambele, automatizate integral.

La conferință au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai administrațiilor publice locale, antreprenori, cadre universitare și studenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole