Sesizată în problema urșilor, o delegație a Comisiei pentru Petiții (PETI) din Parlamentul European se află în aceste zile în România. Ieri, delegația a ajuns la Sfântu Gheorghe.
Reprezentanții județelor Covasna, Harghita, Mureș și Brașov, alături de ministrul Mediului și de europarlamentarul Vincze Lorant, au cerut delegației PETI să se revină la cota de prevenție pentru urși.
Cota de prevenție pentru urși a fost eliminată în 2016 de guvernul Cioloș.
Ca urmare a acestei interdicții, numărul urșilor a crescut, în special în cele patru județe. Eurodeputații din Comisia PETI au aflat detalii despre atacurile urșilor în cadrul vizitei pe care au făcut-o în județul Covasna. Ei au discutat atât cu autoritățile locale, cât și cu victime ale urșilor sau medici implicați în intervenția de urgență.
„Am avut ocazia să le prezentăm celor din Comisie această problemă reală cu care se confruntă comunitățile din cele patru județe. Ce înseamnă această realitate? Viața umană pusă în pericol”, a explicat ministrul Mediului, Tánczos Barna, într-o conferință de presă organizată la Sfântu Gheorghe, în Covasna.
Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor: „situația e mult mai gravă decât vedem la televizor”.
„Nu putem lăsa lucrurile să continue așa cum s-a întâmplat după 2016. Toată lumea simte că e nevoie de intervenție. Așteptăm ca Bruxelles-ul să sprijine demersul nostru și să accepte derogarea de la Directiva habitate. Aveam două opțiuni – relocare sau vânătoare. Relocarea nu funcționează, niciun ministru al Mediului din Uniunea Europeană nu vrea urși. România e țara cu cei mai mulți urși. Așteptăm solidaritate din partea statelor pentru solicitarea noastră de a se reveni la cota de prevenție”, a spus președintele CJ Covasna.
Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov a spus că prezența urșilor în orașe arată că autoritățile nu și-au îndeplinit misiunea de a proteja cetățenii. „Au ajuns urși pe străzi din centrul orașului, lângă Prefectura Brașov. Au ajuns în comune unde nu au mai fost văzuți de 30 de ani, ca Prejmer. Oamenii se tem. Cineva trebuie să ia taurul de coarne și să ia o decizie politică. Apreciem urșii, dar nu cu orice preț”, a punctat Șerban Tudorică, din partea CJ Brașov.
„Nu cred că vrea nimeni să vadă un urs în cafenea!”
„Cum e proiectarea unui avion, așa e și managementul unei păduri și al faunei. Nu e ceva sentimental sau emotional. S-a creat o chestiune sentimentală în această problemă gravă a urșilor. Dar le-am arătat celor din Comisie mai multe filme în care se vede cum ursul intră în cafenea, la 9 dimineața. Nu cred că vrea nimeni să vadă un urs în cafenea. Sau un copil care aleargă urlând și după el un urs de 300 de kilograme și gheare de 9 centimetri”, a mai subliniat șeful CJ Covasna.
În urma vizitei, europarlamentarii din Comisia PETI vor întocmi un raport. Acest raport va conține recomandări către autoritățile din România și va ajunge și la Parlamentul European.