Acasă Lumea noastră Autorizațiile emise pentru vânarea urșilor în mai multe fonduri cinegetice din Covasna,...

Autorizațiile emise pentru vânarea urșilor în mai multe fonduri cinegetice din Covasna, contestate

0

Un ONG din Brașov care se declară interesat de protecția mediului a contestat în instanță autorizațiile de vânătoare emise de Agenția pentru Protecția Mediului Covasna. Cei de la Asociația „Alianța pentru Combaterea Abuzurilor” Brașov cer judecătorilor să suspende cât mai urgent autorizarea actelor administrative emise deja pentru vânarea urșilor, până la pronunțarea instanței de fond. Este vorba despre suspendarea Ordinului nr. 1339/2024 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru sezonul de vânătoare 2024/2025. Primul termen e pe 30 octombrie.

Iată lista autorizațiilor contestate pentru județul Covasna:

  • Asociația AV Pro Silva – 2 urși pe fondul cinegetic 12 Bixad și 1 urs pe fondul cinegetic nr. 8 Dobrița Zălan
  • AVPS Cătrușa – 3 urși pe fondul cinegetic nr. 3 Turia, 1 urs pe fondul cinegetic nr, 19 Petriceni, 1 urs pe fondul nr. 28 Doboli, 2 urși pe fondul 29 Zagon, 1 urs pe fondul 31 Dârnau
  • AJVPS Covasna – 4 ursi pe fondul nr. 4 Herculian, 1 urs pe fondul nr. 2 Brăduț, 1 urs pe fondul nr. 1 Baraolt, 2 urși pe fondul nr. 6 Belin, 2 urși pe fondul nr. 7 Aita, 1 urs pe fondul nr. 9 Sugas, 1 urs pe fondul nr. 10 Vâlcele, 1 urs pe fondul nr. 26 Brateș, 1 urs pe fondul nr. 30 Benedek
  • SDM Venatoris –  1 urs pe fondul cinegetic nr. 20 Estelnic.

Dacă judecătorii admit cererea, autorizațiile de vânătoare se suspendă până la finalizarea procesului. Care proces poate dura luni sau chiar ani. O astfel de cerere a fost depusă și împotriva Agențiilor de Protecția Mediului din Harghita și Vrancea.

O cerere cât un roman

Cei de la organizația neguvernamentală din Brașov care au făcut acest demers au înaintat Tribunalului Brașov o justificare ce se întinde pe nu mai puțin de 55 de pagini. Ei susțin că dreptul la viață al animalelor este garantat printr-o serie de legi, inclusiv prin Declarația Universală a Drepturilor Animalelor, că România și-a asumat să protejeze atât ursul, cât și biodiversitatea în general și că aceste animale sunt ocrotite prin Directiva Habitate.

Daune și taxe procesuale plătite de noi toți

Un milion de lei a plătit anul trecut Agenția pentru Protecția Mediului Covasna ca despăgubiri după pagubele produse de urși. Ajunși practic zi de zi în localități, urșii au distrus recolte și au ucis animale. Chiar și acest proces costă o grămadă de bani. Bani ce vin de la buget, adică de la contribuabilii la bugetul statului. În plus, Agenția nu face decât să pună în aplicare legea adoptată de Parlament, care a introdus o cotă de prevenție la urs. Județului Covasna îi revin 54 de exemplare. Adică atâția urși se pot vâna, în plus față de cota de intervenție. La nivel național se pot vâna 426 de exemplare. Având în vedere numărul imens al urșilor din Români – se vehiculează cifre între 8.000 și 10.000 de exemplare, oficial –  cifra de 426 pare infimă.

Alerte peste alerte

Problema urșilor din România este cunoscută la nivel european, dacă nu mondial. Sunt agenții de turism care deja profită de prezența acestor animale și fac bani din dorința oamenilor de a vedea „de aproape” unul dintre cele mai impunătoare mamifere. Fermierii și cei din satele de munte din Harghita și Covasna au însă mult de tras de pe urma lor. De altfel, urșii au început să se simtă în largul lor și în orașe, iar cei de la ISU emit zilnic alerte în cele două județe. Concret, IGSU anunța recent că peste 2.700 de mesaje RO-Alert au fost transmise de la începutul anului, 1.880 dintre ele semnalând prezenţa urşilor. În Harghita, jandarmii au ajuns să fie solicitați zilnic să alunge urșii.

Proces pierdut

Revenind la proces, merită spus că acest ONG a dat în judecată mai toate AJVPS-urile din țară, încercând să oprească vânătoarea, dar a eșuat. Anunțul a fost făcut recent de AGVPS.

„Am câștigat! Curtea de Apel Brașov a respins cererea de chemare în judecată formulată de către Asociația pentru Combaterea Abuzurilor Brașov în contradictoriu cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Totodată, instanța a admis cererile de intervenție accesorie depuse în favoarea Ministerului Mediului de AGVPS și majoritatea asociațiilor județene și din București, afiliate. Sperăm că până la finalul acestei <<telenovele>> vor ieși la lumină interesele ascunse ale acestei asociații <<de apartament>> (ACA), care luptă cu atâta înverșunare împotriva unei activități legale și reglementate legal!”, puncta șeful AGVPS.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version