spot_img
spot_img
spot_img

Blocuri și un campus cu bani din PNRR, pe locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe

Articole similare

Un campus pentru învăţământul dual şi 8 blocuri cu 96 de apartamente vor fi construite cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe terenul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe, la ieșirea spre Ilieni.

Terenul a fost cumpărat de Primăria Sfântu Gheorghe acum 4 ani, dar nu au fost finanțări pentru astfel de proiecte, până la PNRR. Prin urmare, firmele care își desfășoară activitatea pe acel teren au putut să își prelungească contractele de închiriere. În aceste zile, însă, vor primi înștiințare că trebuie să elibereze spațiile, că încep lucrările.

După cum a declarat pentru covasna45.ro viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, prețul demolării clădirilor, care acum 3 ani înseamna aproximativ 9,2 milioane de lei, a fost actualizat la 9,9 milioane de lei și se va face o licitație pentru acțiunea propriu-zisă de demolare.

Avem finanțare prin PNRR pentru două proiecte – 96 de locuințe de serviciu pentru specialiști din Educație și Sănătate și un campus pentru învățămîntul dual. Firmele care au contracte de închiriere în spațiile respective vor fi notificate să le elibereze. Ei știau că va veni un moment în care acest proiect va intra în faza de execuție. Avem deja proiectul, el a fost adaptat specificului local”, precizează viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Detaliile celor două proiecte au fost prezentate zilele trecute de primarul municipiului, într-o conferinţă de presă comună organizată la faţa locului și la care a fost prezent inclusiv preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, instituţie parteneră în proiectul campusului dual, a fost de asemenea prezent.

Nu aș vrea să subestimez beneficiile fermei de pui, dar dacă nu a fost posibil să păstrăm această facilitate, atunci noile investiții vor servi unui scop şi mai bun”, a subliniat preşedintele UDMR.

Am prioritizat învățământul profesional dual, iar astăzi au fost semnate contracte la Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe pentru a ne asigura că sunt finalizate liceele profesionale și campusurile universitare. Aici, în urma unui parteneriat dintre firmele de pe piață, instituţiile de învăţământ şi autorităţile locale, tinerii vor putea învăța o meserie care le va permite să își găsească un loc de muncă și să asigure un viitor pentru ei și familiile lor”, a adăugat președintele UDMR.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că parteneriatul strategic dintre Municipiul Sfântu Gheorghe și județul Covasna a adus cu siguranță beneficii atât orașului cât și întregii regiuni. 

„Această dezvoltare reprezintă şi un aspect strategic important în politica educațională. Într-o perioadă în care profesii întregi dispar sau se transformă, este cu atât mai important să avem un sistem de învățământ profesional care să-i pregătească pe tinerii noștri pentru o piață a muncii în continuă schimbare. Acest consorțiu poate și trebuie să ofere un răspuns bun la provocările acestui dinamism”, a declarat preşedintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

În urma investiţiei va fi construit un nou cartier de locuinţe cu 8 blocuri de câte 12 apartamente a câte 65 mp, eficiente energetic, finanţarea din PNRR fiind de peste 34 de milioane de lei.

În ceea ce priveşte campusul dual, investiţia se ridică la 107 milioane de lei, din care 20% este contribuţia proprie a Primăriei Sfântu Gheorghe (16,83 milioane lei), a Consiliului Judeţean Covasna (5,7 milioane lei) şi a Universităţii Babeş-Bolyai (382.000 lei) care va susţine partea educaţională a proiectului.

Sistemul dual va conecta instituţia de învăţământ cu antreprenorii locali, iar campusul va fi dotat cu ateliere, laboratoare, săli de sport, cantină, dar şi terenuri sportive și un parc dendrologic care vor fi deschise şi publicului.

În cadrul noii unităţi de învăţământ vor fi disponibile pentru tineri diferite domenii de pregătire, printre care sănătate, mediu, turism și alimentație, mecanică sau economie.

Termenul de finalizare a celor două proiecte este legat de PNRR: România este obligată să finalizeze toate proiectele pentru care a primit finanțare până în iulie 2026.

Sursa și foto: Primăria Sfântu Gheorghe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole