spot_img
spot_img
spot_img

Castorii au luat cu asalt cursurile de apă din Covasna

Specie protejată prin lege, aceștia se răspândesc necontrolat.

Articole similare

Specie protejată prin lege, cu o populație scăzută în România, castorii au fost reintroduși în arealul nostru începând cu 1998. Au fost aduși din Germania. Inițiativa a aparținut Facultății de Silvicultură din Brașov. Au fost populate râurile Olt, Ialomița și Mureș. Acum, castorii se răspândesc necontrolat pe cursurile de apă.

Prezența castorilor a fost observată în ultimii 2-3 ani și în cartierul târgmureșean Aleea Carpați. Acolo rod tot mai mulți arbori de pe malurile Mureșului. Purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Mureș, Călin Fokt, nu exclude ca animalele să urce în amonte de barajul de pe râul Mureș, dacă vor rămâne fără hrană.

În Covasna, castorii pot fi văzuţi pe aproape toate cursurile de apă din judeţ. Conform estimărilor Sistemului de Gospodărire a Apelor, au ajuns la circa 600 de exemplare. Au produs deja distrugeri. Directorul instituţiei, Ioan Ilaş: „În anumite cazuri, familiile de castor sunt foarte bune pentru biodiversitate. Fac acele baraje care păstrează apa și creează zonele umede benefice. Dar dacă terenurile sunt cultivate și apa care rămâne în spatele barajelor inundă aceste zone, crează disconfort pentru fermieri și muncă și bani aruncați”.

Directorul departamentului Biodiversitate din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Nicolae Badea, declara anul trecut că, la fel ca în cazul urșilor și al șacalilor din Deltă, înmulțirea necontrolată a castorilor poate duce la o situații complicate. El sublinia că singurul în măsură să facă managementul speciilor este Ministerul Mediului. Ministerul trebuie să găsească soluții preventive. Este foarte greu ca, după ce ai declarat o specie protejată, să o scoți de pe listă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole