spot_img
spot_img
spot_img

Statul slab și oamenii serioși. Ce aduce 2024?

2024 ne aduce toate alegerile.

Articole similare

Ce ne așteaptă în 2024? Sună ca o întrebare-capcană. Ne poate aștepta orice. Un război mai mare. O criză mai mare. Scumpiri mai mari. Energie mai scumpă și ea. O neliniște generală mai mare. Parcă totul se citește în cheie negativă.

Analiști de toate culorile și din toate zările spun că va fi un an crucial din cauză că vor fi alegeri într-o grămadă de țări. Din SUA până în România. Un an care va defini următoarele decenii ale omenirii.

Și tot analiștii mai au o teorie: lucrurile se decid de sus în jos. În cazul nostru, de la Washington la București, via Bruxelles. Un fel de sistem global care conduce sisteme mai mici.

Noi suntem parte a unui sistem mic.

Un sistem mic și cam prost. Inclusiv intelectual. O chestie care se vede nu doar în discursuri, postări pe Facebook sau în legi gândite cu picioarele. Se vede și când zburăm spre cele două capitale mari cu „sărut-mâna”, nu cu avionul. Despre clasamentele pe domenii ca educația sau circulația rutieră, folosirea săpunului și a pastei de dinți nici nu are sens să mai discutăm. Suntem la urmă mereu.

2024 ne aduce toate alegerile.

2024 vine cu europarlamentare, locale, parlamentare, prezidențiale. Ar fi un moment bun să schimbăm statul slab cu un stat mai coerent. Dar pentru asta e nevoie de o ofertă bună. Și de oameni serioși, dispuși să își asume un statut public pentru a lucra pentru țara asta, nu pentru ei. Oameni serioși cu știință de carte, de limbi străine, cu experiență bună și expertiză dovedită.

N-avem? Unde sunt? De ce nu ies la lumină? Cred că e complicat ca în această lume românească sufocată de „împărați în haine noi” să iasă la lumină. Oamenii serioși ar fi foarte obosiți dacă ar ajunge într-o poziție de putere pentru că sunt foarte multe lucruri de îndreptat. Și s-ar ști prea puține despre ei pentru că nu ar sta toată ziua pe Facebook. Femeile serioase nu stau la poză cu buzele țuguiate. Iar bărbații serioși nu stau deloc la poză.

Oamenii serioși muncesc de-adevăratelea.

Pentru că se anunță un an greu – războaiele nu s-au încheiat, crizele economice nu au trecut – oamenii serioși vor fi ocupați să muncească. Mai mult și mai greu. Capacitatea de rezistență a acestor oameni este fenomenală. Sunt îndârjiți. Țin în echilibru familia, orașul, țara. Și duc în spate armata de pungași, speciali sau nu, care profită de ani de zile de munca lor.

Mi-aș dori ca 2024 să schimbe statul român. Oamenii serioși să îi dea la o parte pe pungași și să facă din statul nostru mic și slab un stat bun cu oamenii. Un stat corect. Un stat serios, așa cum sunt și ei. Oameni care folosesc pasta de dinți și muncesc, nu fac jocuri de imagine. Eu cred că merităm, după mai bine de trei decenii de ipocrizie, o porție de adevăr, dreptate și respect!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole