La Întorsura Buzăului, „Ciobănașul” se organizează din 1973. Festivalul a ajuns la a 51-a ediție… Ieși din drumul principal, treci podul peste Buzău și ajungi în poiana mare în care mii de oameni ascultă muzică populară, mănâncă, beau bere, cumpără lucruri făcute de meșteri populari.
Pentru mine, „Ciobănașul” are o însemnătate personală.
Taică-meu, Vasile Artenie, Dumnezeu să-l odihnească, a contribuit mult la crearea și creșterea acestui festival. Tata a venit de copil din Basarabia la Brașov. A ajuns la Sfântu Gheorghe – mai întâi ziarist, apoi instructor al comitetului de cultură. Pentru el, „Ciobănașul” a fost un proiect cultural important. Știa să descopere folclorul, știa să îl pună în valoare…
Festivalul este azi un brand al orașului.
Și e foarte bine că e așa! Am trecut ieri prin Întorsura și am văzut un eveniment mare, viu, colorat. Pe scenă era o trupă completă – orchestră, cântăreți, dansatori – din Basarabia. Au cântat și au dansat senzațional. Și m-am bucurat să fiu acolo, între mii de oameni, și m-am gândit la taică-meu și mi-am zis că ar fi bucuros să vadă că pe scena de la „Ciobănașul” cântă și dansează români de peste Prut. Pe vremea când se ocupa el de festival nici nu se putea gândi la așa ceva!…