Acasă Lumea noastră CJ Harghita ia măsuri: vrea să reducă risipa alimentară cu 20% până...

CJ Harghita ia măsuri: vrea să reducă risipa alimentară cu 20% până în 2026

0

Consiliul Judeţean Harghita anunță lansarea proiectului „Food Waste Prevention in Harghita County” – „Prevenirea risipei alimentare în judeţul Harghita”, finanţat prin Programul Piaţa Unică a Comisiei Europene. Bugetul total este de aproximativ 300.000 de euro, cu finanţare 50% din partea Comisiei Europene.

Scopul principal al proiectului este sensibilizarea locuitorilor din mediul urban şi al lucrătorilor din industria ospitalităţii cu privire la risipa alimentară în vederea reducerii cantităţii de deşeuri alimentare generate în oraşe.

Proiectul se va desfăşura pe o durată de 24 de luni, având ca grup ţintă populaţia judeţului Harghita, reprezentanţii şi angajaţii restaurantelor şi elevii de la profilul gastronomic.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a subliniat că se doreşte reducerea risipei alimentare cu 20% până la finalul proiectului. El a apreciat faptul că proiectul din judeţul Harghita este unul dintre cele 8 selectate pentru grantul oferit de Uniunea Europeană şi a menţionat că bunele practici rezultate din acest proiect vor putea fi utilizate la nivel local, regional, naţional şi european.

Principalele obiective ale proiectului sunt creşterea gradului de conştientizare a consumatorilor urbani, sprijinirea consumatorilor în a preveni risipa alimentară, realizarea unui sondaj cu privire la obiceiurile consumatorilor în care vor fi implicaţi cel puţin 1.200 de consumatori, reducerea deşeurilor alimentare din HoReCa.

Printre activităţile proiectului se numără dezvoltarea unei aplicaţii mobile pentru a ajuta consumatorii să reducă risipa alimentară, formarea personalului restaurantelor şi a elevilor de la profilul gastronomic în acest sens, schimburi de experienţă în Tirolul de Sud, realizarea unui sondaj privind gradul de risipă alimentară în rândul populaţiei urbane şi o campanie de sensibilizare adresată consumatorilor urbani.

Risipa alimentară este o problemă globală, care duce la pierderea de resurse valoroase precum apă şi energie, contribuind în acelaşi timp la emisii de gaze cu efect de seră şi la degradarea solului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version