spot_img
spot_img
spot_img

Dezastru după incendiul de ieri, la Mărcuș

Pentru reconstrucție, Primăria Dobârlău le oferă gratuit lemn.

Articole similare

Două familii din satul Mărcuș, comuna Dobârlău, au rămas fără agoniseala de-o viață după ce un incendiu violent le-a distrus ieri casele și șurile.

După ce pompierii au stins focul, membrii celor două familii s-au adăpostit la rude. Unii au înnoptat în casa părinților, din sat, ceilalți s-au dus într-o comună vecină, la fiica lor. Primăria Dobârlău le-a pus la dispoziție un apartament în blocul din comună, reabilitat, dar oamenii au ales să stea alături de familiile lor.

Focul a pornit de la un arzător pe care îl foloseau pentru a topi smoală pentru izolarea casei. Oficial, „cauza care a dus la producerea incendiului de la Mărcuș a fost reprezentată de focul deschis în spații deschise”, a precizat pentru covasna45.ro purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Alexandru Rechițean.

O comunitate unită

Cele două familii au primit sprijin și de la vecini. În jur de 200 de oameni se adunaseră ieri la Mărcuș pentru a da o mână de ajutor. Dar, cu tot suportul și cu toți cei 34 de pompieri, construcțiile nu au rezistat. Cele două șure și cel puțin una dintre case erau vechi și din lemn. Pentru reconstrucție, Primăria Dobârlău le oferă gratuit lemn, după cum ne-a spus primarul Bogdan Barbu.

Era bine să fi avut asigurare. Dar….

„Nu s-a întâmplat până acum, n-o să se întâmple nici de acum încolo!”

În mediul rural sunt puțini cei care au casele asigurate. În România există o poliță de asigurare obligatorie pentru case, PAD, care acoperă efectele dezastrelor naturale, adică alunecare de teren, inundații sau cutremur. Nu și incendiul. Polița obligatorie costă 130 de lei pe an, indiferent de mărimea proprietății și suma asigurată este de 100.000 de lei. Pentru incendiu se încheie o altă poliță, facultativă, pe lângă cea obligatorie. Nu poți avea asigurare pentru incendiu fără cea obligatorie.

Nu doar în mediul rural nu se încheie polițe de asigurare, ci la nivel național rata este scăzută când vorbim despre protecția bunurilor. Oamenii nu sunt educați în acest sens, nu au o cultură a asigurării. Celor care vin să încheie polița obligatorie le spunem și de avantajele celei facultative, care acoperă și incendiul, dar mulți spun că dacă nu li s-a întâmplat până acum, sigur n-o să li se întâmple nici de acum încolo sau că Dumnezeu e mare și are grijă de ei. Tot felul de pretexte. Ideea e că ar plăti 100 de euro (aproape 500 de lei) pe an în plus pentru această poliță care acoperă practic toate riscurile. De-a lungul istoriei s-a demonstrat că incendiile sunt cele mai păguboase”, a declarat, pentru covasna45.ro, Ion Nițu, inspector de asigurări din Brașov cu o experiență de peste 20 de ani.

În opinia sa, autoritățile locale alături de ISU ar trebui să fie mai implicate în campanii de popularizare a beneficiilor asigurărilor.  Astfel încât, după un incendiu care le distruge munca de-o viață, să aibă cu ce reconstrui.

În octombrie 2023 erau peste 1,98 milioane de locuințe care au asigurarea PAD împotriva celor trei riscuri de dezastre naturale. Trei sferturi dintre acestea sunt în mediul urban. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole