Acasă Lumea noastră Direcția Silvică, apel la populație: Respectați regulile de prevenire a incendiilor!

Direcția Silvică, apel la populație: Respectați regulile de prevenire a incendiilor!

Orice situație de urgență trebuie să fie anunțată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!

0

Direcția Silvică a județului Covasna face apel la populație să respecte regulile de prevenire a incendiilor, mai ales în această perioadă în care au loc activități de igienizare.

Redăm comunicatul transmis de Direcția Silvică Covasna redacției noastre:

„Având în vedere faptul că în această perioadă a anului, ca urmare a arderii vegetaţiei din fîneţe şi păşuni, gradul de risc pentru producerea de incendii forestiere este ridicat, facem apel către populaţie să respecte cu stricteţe regulile şi măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Pădurea fiind cel mai  important factor stabilizator al mediului înconjurător, tot ce lezează pădurea, lezează mediul, deci – viaţa umană. Pentru supravieţuirea ei, întreaga populaţie trebuie să ocrotească pădurea.  

Enumerăm regulile de bază menite să prevină producerea incendiilor forestiere: 

Persoanele care la sfârşit de săptămână merg să se recreeze la pădure şi care de cele mai multe ori fac focul pentru a pregăti grătare şi gustări, trebuie să respecte următoarele :

  • este interzis accesul autovehiculelor particulare pe drumurile forestiere, precum şi instalarea corturilor şi grătarelor în alte locuri decât cele special amenajate în acest sens;
  • nu faceţi focul decât în locuri permise, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde;
  • nu faceţi focul pe timp de vânt şi în perioadele caniculare şi secetoase;
  • prepararea hranei se face numai în locurile de popas amenajate având la îndemană mijloace pentru stingerea focului;
  • nu fumaţi lângă mirişti şi păduri;
  • nu lăsaţi în aer liber borcanele şi sticlele goale pentru că, la interacţiunea cu soarele, acestea pot aprinde vegetaţia uscată şi pot provoca incendii;
  • supravegheaţi permanent copiii;
  • înainte de plecare se stropeşte cenuşa cu apă, până ce jarul este stins complet;
  • dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le;
  • anunţaţi imediat orice incendiu pe care îl observati la 112!

În ceea ce priveşte activitatea de igienizare prin ardere a miriștilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, aceasta se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite. Sunt activități ce se desfășoară cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității.

Incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și miriștilor se execută numai pe baza permisului de lucru la foc (eliberat de primărie), după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situații de urgență și dacă există acceptul autorității competente pentru protecția mediului.

NU UITAȚI – orice situație de urgență trebuie să fie anunțată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!

Reamintim că pentru nerespectarea regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis, cetățenii riscă primirea unor sancțiuni contravenționale”, se mai arată în comunicatul Direcției Silvice.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version