Acasă Lumea noastră Fenomene meteo extreme: temperaturi scăzute și viituri pe Dunăre

Fenomene meteo extreme: temperaturi scăzute și viituri pe Dunăre

Azi e convocată o ședință la Ministerul Mediului.

0

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, anunță că temperaturile vor scădea de la 34 de grade la 15 grade în regiunile intracarpatice. Totodată, ea spune că cele mai mari cantităţi de precipitaţii, de peste 60 de litri pe metru pătrat, sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

Totodată, directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci, a afirmat că, joi, la intrarea în ţară, Dunărea avea un debit de 6.800 de metri cubi pe secundă, iar vârful viiturii va fi atins în 2-3 octombrie, când se va înregistra un debit de 7.500 de metri cubi pe secundă. Lucaci a adăugat că acest debit al Dunării, cumulat cu ploile anunţate în zilele următoare, ar ajunge la 9.500 de metri cubi pe secundă, care poate fi gestionat. El a explicat că problemele pot apărea în cazul în care se va înregistra un debit peste 13.500 de metri cubi. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi, că s-a luat decizia încă de ieri de mobilizare a unor forţe suplimentare către judeţele cu risc, şi anume Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman, el precizând că a cerut autorităţilor locale să ia măsuri pentru informarea populaţiei cu privire la riscurile potenţiale şi pentru o eventuală evacuare.

Fenomene meteo extreme

Dacă vineri şi sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână, 33-34 de grade Celsius în sudul extrem (…), chiar şi sâmbătă, 26-33 de grade în sudul ţării, situaţia se va schimba începând de duminică, când de la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi, la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării”, a arătat Mateescu, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei operative convocate de premierul Marcel Ciolacu pentru stabilirea măsurilor de protecţie a populaţiei, în contextul avertizarilor meteorologice.

Această modificare a temperaturilor înseamnă fenomene meteo extreme.

Ce înseamnă acest lucru? O spunem de fiecare dată, un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, a declarat Mateescu. 

Alertă meteorologică generală

 „Administraţia Naţională de Meteorologie va emite o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, mă refer aici la Banat, Crişana, Maramureş şi vestul Transilvaniei. Pentru că activitatea ciclonică în Mediterana este una foarte intensă şi vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică deosebită în această parte a ţării, la început în partea de vest, nord-vest, probabil, cu siguranţă un Cod galben, având în vedere cantităţile de precipitaţii prognozate la acest moment, de până la 30-40 de litri pe metru pătrat, după care, începând de duminică şi până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă, deosebit de accentuat, să avem zone în ţară de Cod galben, posibil în toată ţara, şi chiar şi areale de Cod portocaliu”, a adăugat Elena Mateescu.

Ședință la Ministerul Mediului

Astăzi de la ora 12.00 este convocată o ședință extraordinară a Consiliului Ministerial pentru Situații de Urgență. „La ora 10.00, vom avea toate informațiile, inclusiv avertizările hidrologice. Vom ști exact unde să ne concentrăm resursele. Duminică ne așteptăm să fie ziua cea mai grea. Până atunci suntem în alertă”, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Mircea Fechet.

„Pe Dunăre nu vom avea probleme, pentru că digurile de pe sectorul românesc pot suporta debite de peste 9.500 mc/s, însă ne uităm cu foarte multă atenție pe cursurile de apă interioare. Ce pot să spun este că vom fi pregătiți de intervenție rapidă unde va ploua mai mult”, adaugă Fechet. Ciclonul Ashley va genera precipitații care pot ajunge în Oltenia și Muntenia la 80-100 l/ml, dar și creșterea debitului Dunării la 9000-9500 mc/s. Pe râurile din trei bazine hidrografice ar putea fi emise avertizări cod roșu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version