spot_img
spot_img
spot_img

Hotelul Bodoc va fi demolat etaj cu etaj. Deșeurile devin fundație pentru drumuri

Articole similare

În două săptămâni va fi lansată licitația pentru demolarea Hotelului Bodoc din Sfântu Gheorghe. Caietul de sarcini este aproape finalizat, iar firma câștigătoare va avea o misiune grea.

După cum a declarat pentru covasna45.ro viceprimarul Toth Birtan Csaba, proiectul presupune, pe lângă demolarea propriu-zisă, și construirea unei stații de transformare pentru curent electric, întrucât cea existentă deservește Poliția, cinematograful și e nevoie de alimentare cu energie electrică pe parcursul celor câteva luni de demolare. În plus, e nevoie să fie scos de sub hotel rezervorul de 50.000 de litri de combustibil ușor, construit pe vremea când în oraș nu era gaz.

Nu va fi o demolare prin implozie, pentru că în zonă sunt și locuințe. Va fi o umezire permanentă, astfel încât să nu fie praf. Se începe de sus și se vine etaj cu etaj, printr-o acțiune de distrugere prin sfărâmare. Se va lucra cu utilaje de forță din exterior, specializate în astfel de lucrări. Va fi o provocare să rezolvăm și transportul deșeurilor, dar vom refolosi materialele la fundații pentru drumuri. Nimic nu dispare, totul se transformă”, ne-a spus viceprimarul.

După schimbarea de regim din 1989, multe dintre structurile turistice din judeţul Covasna au devenit proprietate privată în urma privatizărilor, inclusiv Hotel Bodoc, însă proprietarii nu au făcut investiții majore.

Hotelul a fost cumpărat de Ioan Neculaie, de la SC Turism şi Agrement „Oltul”, în 2003, cu 626.000 de euro. Iniţial, Neculaie a spus că îl va transfoma într-un hotel de 4 stele, dar în final l-a lăsat în paragină. În 2009 l-a scos la vânzare, dar nimeni nu s-a arătat interesat. Ca să îl salveze, Primăria l-a cumpărat în anul 2014 cu 750.000 de euro.  Astfel, omul de afaceri Ioan Neculaie a făcut peste 100.000 de euro fără să ridice un deget, arată adevarul.ro.

Autoritățile locale au tot încercat să vândă clădirea, dar nimeni nu a vrut să o cumpere. Primarul Antal Árpád anunța că va fi demolată prin implozie, în cadrul unui show intitulat „Bye Bye, Bodoc!”, dar s-a renunțat la idee, întrucât ar fi avut de suferit toți cei care locuiesc în zonă.

Hotelul a fost un simbol al orașului, construit la începutul anilor ’70, cu 200 de locuri de cazare. Are zece etaje și o suprafața construită de aproape 6.000 de metri pătrați. Era cea mai mare unitate de cazare din județ.

Hotel Bodoc în 1977. Sursa: Octavian Tavi Lungu

De ani de zile, însă, „strică” fața orașului, ca și casa de cultură, devenită o ruină periculoasă.

Demolarea hotelului va dura cel mult 7 – 8 luni, costurile fiind de circa 6 milioane de lei.

Pe 14 februarie 2020, reprezentanții Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, ai Consiliului Județean Covasna și ai Fundației „Sapientia” au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că se vor asocia şi vor construi împreună cel mai modern centru cultural și de tineret din România pe locul fostului hotel. La patru ani de la acest anunț, primarul a spus, ieri, că va avea loc o licitație internațională pentru construirea acestui centru. Deciziile vor fi luate alături de partenerul din proiect al Primăriei, Ministerul Construcțiilor din Ungaria.

Sursa foto: Primăria Sf. Gheorghe

1 COMENTARIU

  1. Măi oameni buni , acest hotel a fost complet renovat ,recompartimentat şi mobilat cu mobilier nou în 1991-1992 , de ce naiba să-l demolaţi în loc să faceţi din nou din el un hotel renovat , nou ,după cerinţele actuale ,să vă fie ruşine la toţi consilierii care au acceptat aşa o mare mizerie . Un municipiu de judeţ să nu aibă un hotel emblematic cu o capacitate mare de cazare ….RUŞINE ,luaţi decizii în defavoarea populaţiei !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole