spot_img
spot_img
spot_img

Județul Covasna: 3,4 milioane de lei din impozitul pe venit, redirecționate spre ONG-uri și biserici

Articole similare

Anul trecut, 22.489 de contribuabili din județul Covasna au redirecționat în total 3.409.724 lei către organizații civile. Este vorba despre procentul de 3,5% din impozitul pe venit din anul fiscal 2023, după cum a anunțat, într-o conferință de presă, Miklós Zoltán, deputat UDMR.

Mai puțin de o treime dintre contribuabilii din România își redirecționează 3,5% din impozitul pe venit. Deși în Transilvania cetățenii sunt mai conștienți și rata redirecționării este mai mare decât în alte regiuni, încă există un potențial neexploatat. An de an, miliarde de lei din impozitele deja plătite, ce pot fi direcționate către organizații nonguvernamentale, biserici sau burse private, rămân în visteria statului”, arată Miklós Zoltán.

Specialistul în politici economice al UDMR a atras atenția că anul acesta, până pe 26 mai, avem posibilitatea de a redirecționa 3,5% din impozitul deja plătit anul trecut. Astfel, putem avea un impact direct asupra comunității noastre, susținând inițiative locale esențiale și contribuind la păstrarea și crearea locurilor de muncă.

Pentru aceasta, este necesară o mobilizare exemplară din partea fiecărui cetățean responsabil, a organizațiilor civice, a bisericilor, partidelor, universităților și presei. Trebuie să conștientizăm împreună că redirecționarea impozitului nu ne costă nimic, doar câteva minute pentru completarea formularului D230 de către persoanele fizice, respectiv a formularului D177 de către companiile plătitoare de impozit pe profit”, a explicat parlamentarul.

În județul Covasna, anul trecut (pentru anul fiscal 2023), 22.489 de contribuabili au redirecționat în total 3.409.724 lei către organizații civile. Acest număr reprezintă 31,94% din total. În județul Harghita, 31.893 de contribuabili au redirecționat 4.708.052 lei (32,48%). În județul Mureș, 60.146 de contribuabili au redirecționat 10.172.874 lei (31,47%).

Situația în alte județe din Transilvania:

  • Bistrița-Năsăud: 29,89%;
  • Cluj: 27,96%;
  • Maramureș: 29,58%;
  • Sălaj: 29,45%;
  • Bihor: 28,32%;
  • Arad: 26,87%;
  • Timiș: 27,69%;
  • Alba: 30,33%;
  • Sibiu: 30,07%;
  • Brașov: 27,19%;
  • Hunedoara: 34,85% (lider național)
  • Satu Mare: 24,22% (codaș regional).

Media națională a fost de 24,95%.

Există un potențial imens nevalorificat, deoarece fiecare cetățean și companie poate găsi o organizație sau o biserică ale cărei activități le apreciază și le-ar susține„, a afirmat Miklós Zoltán.

Deputatul UDMR a reamintit că datorită unei legi pe care a inițiat-o, companiile plătitoare de impozit pe profit pot folosi formularul D177, până pe 25 iunie, pentru a redirecționa retroactiv fondurile de sponsorizare neutilizate către organizații civile și bisericești.

Totuși, din 2025, această posibilitate a fost restrânsă, deoarece microîntreprinderile nu mai pot redirecționa sponsorizări retroactiv. Cu toate acestea, firmele plătitoare de impozit pe profit pot face sponsorizări pe tot parcursul anului, iar dacă la închiderea bilanțului anual mai rămân sume disponibile, acestea pot fi direcționate prin completarea formularului D177.

Văzând că în ultimii ani sume uriașe „au rămas blocate” în bugetul statului, UDMR Covasna a lansat campania comunitară „Ajută comunitatea locală!”. Ca rezultat, în ultimii trei ani, 7,73 – 7,78% dintre firmele din județul Covasna au completat formularul D177, direcționând o parte din impozitul deja plătit către ONG-uri și biserici. În schimb, în majoritatea județelor, doar 1-2% dintre firme au folosit această oportunitate. Media națională a fost de 4,08% anul trecut.

În următoarele zile, site-ul informativ www.segitsdahelyit.ro va fi actualizat, oferind toate informațiile necesare contribuabililor și firmelor pentru procesul de redirecționare a impozitului, precum și lista organizațiilor care pot beneficia de aceste fonduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole