spot_img
spot_img
spot_img

Județul Covasna, „încolțit” de lupi. Avertisment: „Vom rămâne fără faună sălbatică!”

Imagini cu lupii dând târcoale mai multor comune din județ circulă deja printre fermieri și vânători.

Articole similare

În ultimele zile, mai mulți lupi și-au făcut apariția în diverse zone din județul Covasna. Au ajuns chiar până în orașul Covasna, fugărind o ciută, pe care au prins-o pe strada Primăverii și au mâncat-o acolo, pe loc.

Oamenii s-au speriat și spun că, după ce că avem de-a face cu un număr prea mare de urși, încep acum și lupii.

Attila Kiss, care gestionează cinci fonduri de vânătoare din județ, a monitorizat suprafețele de pe 3 fonduri și a constatat că pe camerele video au apărut, în decurs de 48 de ore, nu mai puțin de 21 de exemplare. Un număr foarte mare, având în vedere că aceste animale nu obișnuiesc să se „afișeze”.

Motivele înmulțirii lupilor sunt două. În primul rând interzicerea vânătorii, din 2016, și pesta porcină, care le-a asigurat hrană din belșug. Problema e că se apropie și sunt tot mai mulți. De când sunt eu în acest domeniu, de peste 24 de ani, nu am văzut atâtea exemplare pe camerele de monitorizare. Din păcate, viitorul e sumbru și vom rămâne fără faună sălbatică dacă nu se iau măsuri. Vom rămâne fără căprioare, cerbi, iepuri, mistreți.

Attila Kiss gestionează mai multe fonduri de vânătoare din județ

Ca și ursul, lupul nu are prădător natural. În ultima perioadă au mâncat câini, inclusiv din curțile oamenilor. Dacă îi dai unui lup o oaie sau un câine, va alege câinele, e un fel de desert pentru el”, a explicat, pentru Covasna45.ro, specialistul în cinegetică Attila Kiss.

Imagini cu lupii dând târcoale mai multor comune din județ circulă deja printre fermieri și vânători, care privesc cu îngrijorare fenomenul. Vorbim despre Zagon, Păpăuți, Turia, Chiuruș – Covasna. Autoritățile locale la care ajung plângerile oamenilor ridică din umeri și spun că pot interveni doar dacă există pericol iminent. Așa numita cotă de intervenție. Procedurile sunt însă destul de greoaie și, în bunul stil românesc, se face o „comisie” și abia apoi se iau măsuri. Este și motivul pentru care statul român plătește despăgubiri uriașe fermierilor pentru pagubele cauzate de lupi (și urși). Statul, adică noi.

În România, se pot recolta, prin derogare, maxim 94 de exemplare de lup pe an. Anul trecut, s-au recoltat 29, dintr-un număr de 47 de exemplare aprobate.

14 COMENTARII

  1. 32000 caprioare pe sezonul 2022_2023, aprobare prin lege pentru “recoltare”. Cate s-au recoltat si mai ce, voi stiti mai bine. Dați vina pe lupi, e normal, doar si pentru ei puteti incasa. Cand recoltezi fara a semăna, e jaf. Si da, vom rămâne fără fauna, dar nu din cauza pradatorilor cu patru picioare. Ei au cotă mică, mică de tot!

  2. […] În ultimele zile, mai mulți lupi și-au făcut apariția în diverse părți ale județului Covasna. Au ajuns chiar până în orașul Covasna, fugărind o ciută, pe care au ucis-o. Aceste probleme li se adaugă celor mai vechi legate de urși, conform publicației covăsnene, scrie covasna45. […]

  3. Lupii au coexistat zeci de mii de ani cu restul animalelor si oamenilor si a venit Gigel vanatorul sa zica ca vrea mai impuste si el ceva.
    Parca s-au adunat toti tampitii din lume cu pusca la noi in tara.
    Privighetorile tre sa le impuste italienii, lupii tre sa-i impuste, ursii si ei trebuie impuscati, caprioarele la fel, ca poate ne mananca si ele, cormoranii si ei trebuie omorati. NU va mai ajunge? In plus mai cititi si voi sa intelegeti ca aceste carnivore stabilisc sanatatea ecosistemului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole