Acasă Lumea noastră Lazăr, liderul „trabantiștilor” de pe Valea Zânelor: născut în Zagon, crescut la...

Lazăr, liderul „trabantiștilor” de pe Valea Zânelor: născut în Zagon, crescut la Comandău

0

La finele săptămânii trecute, zeci de mașini și motociclete retro, în special Trabant-uri, au umplut orașul Covasna și Valea Zânelor. A fost cea de-a 15-a ediție a „Întâlnirii trabantiștilor”, mișcare inițiată de Lazăr Farkas, un brașovean cu rădăcini în județul Covasna. Mai exact, născut la Zagon și crescut la Comandău.

Trabantul roz cu care a venit Lazăr a fost una dintre atracții. Tineri și vârstnici s-au fotografiat cu el și au cerut chiar să facă și o „tură” cu haioasa mașină.

De unde până unde această pasiune pentru mașini?

Lazăr poate povesti zile în șir despre mașini. Practic, toată viața și-a petrecut-o înconjurat de motoare, piese, volane, roți.

S-a născut în Zagon, dar familia s-a mutat imediat la Comandău. Tatăl lui era maistru de exploatare forestieră. Lazăr nu era atras nici de pădure, nici de lemn, nici de faună, ci de tractoare și de mocăniță. I se păreau fascinante! Stătea cât mai aproape de mecanic, atunci când veneau în oraș, să vadă tot ce face.

Familia Farkas nu a stat mult la Comandău. „Aveam șase ani și jumătate când am plecat la Brașov. Tata și-a dorit pentru noi să facem școală la oraș, nu într-un cătun. Voia să ajungem departe… Era, în felul lui, un vizionar”, povestește, pentru covasna45.ro, Lazăr Farkas.

A lucrat de tânăr în ateliere auto, a făcut și facultatea de profil. De-a lungul anilor, a participat la raliuri, a reparat și recondiționat mașini, a inițiat cluburi de pasionați și a ajuns să colecționeze un număr impresionant de automobile. Are câteva zeci. Unele sunt închiriate pentru filme sau diverse evenimente speciale. Din oferta sa de servicii nu lipsesc tractările auto, asistența, reparațiile și nici transportul de mărfuri, oricare ar fi ele.

Când vorbește despre Trabant, vocea îi devine afectuoasă, ca și cum ar vorbi de copilul lui…

E o mașină haioasă, cum e Broscuța, Renault 4 sau Citroen 2Cv. Există o legătură frumoasă între noi, cei pasionați de mașini vechi. Trabantul e o mașină de hobby, deși eu am fost cu al meu de două ori în Germania, pe roți. Sunt foarte mulți cei care au Trabant cu piesele originale, așa cum a ieșit din fabrică. Inclusiv culoarea.

E o vorbă la noi: Trabantul ne unește. Sunt toate categoriile sociale și profesionale printre iubitorii de Trabant. Sunt și milionari, și oameni mai puțin avuți”, ne explică Farkas.

În România sunt în jur de 500 de posesori de Trabant. Un număr destul de mare, spune el. Se știu între ei, fac schimburi de piese, se ajută unii pe alții. Chiar și la această întâlnire de la Valea Zânelor s-au făcut câteva schimburi faine – piese pe care unii le căutau de ceva timp le-au primit aici.

În rest, întâlnirea e prilej de stat la povești, la un grătar și o bere rece. Muzica a fost exact ca mașinile – veche, dar bună.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version