spot_img
spot_img
spot_img

Memoria noastră cea de toate zilele. Primăvara de la Praga

În noaptea de 20-21 august 1968, mii de tancuri sovietice au invadat Cehoslovacia.

Articole similare

„Primăvara de la Praga” era numele unui festival de muzică realizat în memoria compozitorului și dirijorului Bedřich Smetana. Dar a devenit numele unei mișcări reformiste care a zguduit blocul comunist în 1968.

După o perioadă de criză economică puternică, în Cehoslovacia a ajuns la putere un grup de comuniști reformiști condus de Alexander Dubček. Noii conducători ai Cehoslovaciei comuniste au lansat un program de reforme prin care creșteau libertatea presei, permiteau înființarea de noi partide politice și permiteau chiar și federalizarea țării.

Primăvara de la Praga era un pericol pentru Moscova.

În noaptea de 20-21 august 1968, între 5.000 și 7.000 de tancuri sovietice au ocupat Cehoslovacia. O dată cu tancurile, au intrat în țară între 200.000 și 600.000 de soldați. Erau forțe militare din URSS, RDG, Polonia, Ungaria și Bulgaria. Doar Ceaușescu a refuzat să participe.

Cifrele oficiale vorbesc despre un număr de 72 de morți și câteva sute de răniți în rândul cetățenilor cehoslovaci. Dubček a fost dus la Moscova, apoi reinstalat șef al partidului comunist până în ianuarie 1969. Atunci a fost schimbat, iar nou lider, Gustav Husak, a anulat toate reformele și i-a scos din partid pe reformiști.

Primăvara de la Praga a arătat că cizma sovietică nu reușise să strivească dorința de libertate a oamenilor. Iar comuniștii nu au fost altceva decât niște criminali.

Pun aici un cântec dedicat acelor evenimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole