spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Muncă, pasiune, știință: Iza și Béla produc de 20 de ani legume în Covasna

Articole similare

Pe pagina de Facebook a site-ului Covasna45.ro postăm în fiecare sâmbătă fotografii cu piața din orașul Covasna. În aceste fotografii sunt, de fiecare dată, și legume produse de soții Iza și Béla Kádár. Sunt printre cei mai cunoscuți producători locali, au deja clienții lor. Legumele lor ajung pe mesele multor familii, pentru că le vând nu doar în piața din Covasna, ci și în Zagon și Ghelința. De 20 ani, se ocupă doar de legume. Spun că încă mai au multe de învățat și că nu ar face altceva…

Un început modest

Iza și Béla au mai multe solarii, ocupate din luna februarie până spre noiembrie, când dă înghețul. Încep în primăvară, cu ceapa verde, spanacul, salata și ridichiile, timp în care au pus semințele pentru restul legumelor în tăvițe, ca să pregătească răsadurile.

Într-unul din solarii este o sobă alimentată cu lemne. Cel puțin zece metri cubi de lemn „mănâncă” an de an, numai pentru răsaduri.

Pe la final de aprilie, se termină cu prima parte de legume și sunt plantate răsadurile de roșii, ardei, castraveți.

Pentru toate acestea Iza și soțul ei stau în solar zilnic, de la 5 dimineața. Ar face altceva? Nu, categoric.

Au pornit în urmă cu 20 de ani afacerea „grădinăritul”. Stăteau la bloc, la părinți, și au cumpărat un teren la marginea orașului. Era un câmp, un teren viran, neîmprejmuit. L-au îngrădit și au făcut o grădină și un prim solar. Aveau și un șopron în care adăposteau unelte și recipiente. La un moment dat, ce și-au zis? Hai să facem din șopron o căsuță, și să stăm aici. Zis și făcut.

Astăzi, nu ai spune că acea căsuță a fost vreodată altceva. E atât de cochetă și modernă! Este mică, dar pentru Iza și Béla e de ajuns.

Odată mutați, au mai făcut un solar. Apoi încă unul. În timp, pentru că nu te îmbogățești din legume.

I-a ajutat și tatăl lui, mulți ani. Apoi, vârsta nu i-a mai permis să muncească, să stea aplecat, să sape, să plivească. Pentru că nu e chiar așa simplu să produci legume. Dar a contat mult ajutorul lui, spune azi Bela, recunoscător.

Semințele, o știință întreagă

Roșiile pe care le cumpărăm din piață – nu doar ale lui Béla Kádár – provin din semințe create cu multă pricepere în laboratoare performante. Astfel încât un fir să producă maximum de legume și să fie și eco, și gustoase și frumoase și tot ce vrei. Nu înseamnă „modificat genetic” sau ceva de acest gen. Sunt 100% naturale, din soiuri încrucișate prin polenizare.

Noi cumpărăm semințe produse afară, în Olanda sau Ungaria. Există și în România o firmă care produce semințe, la Câmpia Turzii. Am încercat mereu alte soiuri, nu ne oprim la unul. Într-un an, am pierdut, pentru că roșiile s-au îmbolnăvit… Soția chiar mi-a zis De ce tot încerci altceva, dacă am testat unele și au mers? Dar eu sunt curios… Chiar dacă e riscant. Cei care produc aceste semințe hibrid lucrează și 6 ani până reușesc să creeze un soi bun. Un soi creat din amestecul mai multor soiuri”, explică Béla pentru covasna45.ro.

Îi place să urmărească pe Youtube sau pe internet toate noutățile din domeniu. Produce legume de 20 de ani și spune că în fiecare zi învață ceva nou.

Schimbări climatice și economie circulară

Toate buruienile care cresc printre răsaduri și toate tijele de la roșii sau ardei rămase după cules nu se aruncă, ci devin compost. O dată la 2 – 3 ani la acest compost se adaugă gunoi de grajd. Béla își produce astfel fertilizator natural și scapă mediul înconjurător de o grămadă de gunoi.

Pe de altă parte, fiecare strop de apă de ploaie este adunat. Are un sistem care pornește de la streașini și care duce apa de ploaie într-un recipient de 1.000 de litri și apoi în țevile din solarii.

Chiar dacă mulți nu cred, schimbările climatice despre care se tot vorbește chiar au loc. Béla vede asta an de an. Când e cald, în solar se fac 40 de grade. Cei din sud sunt și mai afectați, pentru că acolo e și mai cald.

Eu am vinete afară și se coc. Știu pe cineva și la Cernat care are tot așa, afară. Ceea ce aici nu se putea. Și, dacă mă întrebați, eu cred că aici deja e vremea mai bună pentru roșii, vinete și gogoșari decât în Sud. Aici, în Covasna, e clima care era în Sud acum 30 de ani. La ei deja ard legumele, azi. E mult prea cald. Când afară sunt 37 de grade, la ei în solar sunt 50”, spune Béla. De altfel, vara nu se poate sta în solar nici la el, decât între orele 5 și 9 dimineața.

A găsit o soluție de umbrire – a plantat viță-de-vie pe marginea solarului. Aceasta protejează legumele și face și struguri.

Tot pentru a proteja legumele folosește o soluție ca un var cu care stropește folia. Fiind albă, respinge razele soarelui. Ține cam două luni, chiar dacă plouă peste ea.

Fără șef, fără program

Avantajul vieții de producător e că te bucuri de libertate. Oarecum. În sensul că nu ai un șef care să îți spună ce să faci. Nu ai program fix, decât cel pe care ți-l faci tu, ne mai spune Béla. Dar e multă muncă.

Din această muncă au reușit să își facă o casă nouă. Nu e gata, e la roșu. Dar măcar e ridicată, lângă cea mică, fostul șopron. Și-au schimbat dubița cu una un pic mai mare și pot să își permită un concediu pe an. Pe lângă muncă și știința semințelor și a fertilizării, mai e ceva: pasiune. Iar Iza și Béla încă au pasiune pentru ce fac.

Așa că… se apropie vremea de făcut suc de roșii sau zacuscă, deci, dacă nu ați fost până acum, puteți merge sâmbătă cu toată încrederea în piața din Covasna, la Iza și Béla, pentru legume proaspete și gustoase, crescute cu știință, pasiune și, mai ales, muncă grea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole