Acasă Lumea noastră Muzeul Comunismului, la fosta fabrică de țigări Sf. Gheorghe: tehnologie IT în...

Muzeul Comunismului, la fosta fabrică de țigări Sf. Gheorghe: tehnologie IT în fostul depozit de tutun

Viitorul muzeu se va întinde pe 4 nivele.

0

În august 2026, când România va trebui să încheie proiectele finanțate prin PNRR, va fi gata și o mare parte din viitorul Muzeu al Comunismului la care se lucrează acum în fosta Fabrică de Țigarete din Sfântu Gheorghe. Vor fi 3.000 de metri pătrați în care vom vedea, într-o formă super-tehnologizată, ce a însemnat comunismul pentru români, în special pentru cei din fosta Regiune Autonomă Maghiară. Viitorul muzeu este proiectat pe locul unde, cu ani în urmă, era depozitat tutunul brut pentru țigările produse aici.

Imagini uriașe, lasere, sunete

Un consorțiu format din specialiști în design și proiectare din Gheorghieni, Brașov, Cluj sau Budapesta, alături de cercetători etnografi lucrează la muzeu de ceva timp. Se fac imediat doi ani de când adună date, piese cu poveste, creează imagini, sunete… Pentru că va fi o experiență aparte comparativ cu alte muzee.

Viitorul muzeu va fi o atracție turistică mai ales prin forma de prezentare, dacă nu prin tematică. Pentru că ne dorim ca generația tânără să simtă, nu doar să vadă, ce a fost. Muzeul va fi o experiență ce se va adresa mai multor simțuri, nu doar văzului”, explică pentru covasna45.ro managerul de proiect din partea Primăriei Sfântu Gheorghe, viceprimarul Toth-Birtan Csaba.

Concret, viitorul muzeu se va întinde pe 4 nivele și o suprafață de 3.000 de metri pătrați. Va cuprinde mai multe săli, printre care una de pedagogie muzeală, una de conferințe, dar și 3 „săli de evadare”. Aici vor fi organizate jocuri pentru grupuri de vizitatori de 5 – 6 persoane. Aceștia vor fi închiși în săli și vor trebui să experimenteze tot fel de senzații sau să descopere indicii, ajutați de tehnologie, inclusiv laser. Ca orice muzeu care se respectă, și aici va fi un magazin de suveniruri, o cofetărie de epocă și o cafenea în aer liber, pe acoperiș.

De ce la Sfântu Gheorghe?

După cum ne-a spus viceprimarul, ideea creării acestui muzeu a venit de la filiala județeană a Asociației Foștilor Deținuți Politici. Ei au deja un mini-muzeu la sediul lor. Acesta va fi, cel mai probabil, „unit” cu noul muzeu.

Avem o legătură foarte strânsă cu Asociația, iar ideea a venit de la ei. Exista această finanțare prin PNRR și, cum aveam deja cumpărată fosta fabric, ne-am gândit că se pretează. Au fost și la Sfântu Gheorghe multe întâmplări pe vremea comunismului, le-am trăit și noi… Chiar dacă muzeul va expune obiecte din toată țara, se va axa totuși pe un specific regional, local, al fostei Regiuni Autonome Maghiare. Inițial trebuia să se numească Muzeul Ororilor Comunismului dar… Ne-am gândit că mulți dintre noi am trăit în acele vremuri și iată că trăim și azi. Și au fost și momente frumoase, nu doar orori”, precizează Toth. Prin urmare, din numele muzeului au fost eliminate „ororile” și a rămas doar comunismul.

11,4 + 3, 178 milioane euro

Proiectul se dovedește destul de costisitor, ca orice proiect dedicat opresiunii și conflictelor… Nu mai puțin de 11, 4 milioane de euro îi sunt alocate din PNRR. La această sumă se adaugă și o contribuție din partea municipiului Sfântu Gheorghe, de 3,178 milioane de euro. Pentru banii din PNRR sunt și condiții: spațiul trebuie să aibă energie verde, să protejeze mediul, să aibă grijă la deșeuri, iar proiectul în sine trebuie să fie interactiv și să dispună de tehnologii noi. Vorbim despre un „muzeu al memoriei”, de fapt, așa cum sunt și altele, după cum se precizează în Ghidul de finanțare. Din listă fac parte, alături de Muzeul comunismului din Sfântu Gheorghe, următoarele instituții finanțate tot prin PNRR: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului, Muzeul identităților și conflictelor transilvănene, Memorialul Revoluției Decembrie 1989, Închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat, Memorialul Victimelor din Sighetul Marmației, Râpa Robilor din Aiud, Muzeul Industrializării forțate din Satu-Mare, sau Muzeul fotografiei din Târgu Mureș. Prin acestea, „România democratică și europeană onorează memoria victimelor totalitarismelor și educă generațiile tinere”.

Toate aceste muzee vor fi concepute sau transformate în conformitate cu cele mai noi tendințe și standarde din domeniu. Se vor utiliza metode interactive și tehnologii digitale pentru a crea o experiență unică și pentru a asigura accesul tuturor la cultură, la educație, indiferent de locație și proveniență. Obiectivul acestei investiții este de a contribui la dezvoltarea turismului cultural prin modernizarea/crearea muzeelor și memorialelor dedicate opresiunii și conflictelor”, se mai arată în Ghid.

Cei care vor merge la muzeu vor vedea pe pereți planșe uriașe, de 15 metri. Vor vedea proiecții video, fotografii în format digital. Vom auzi picături de apă curgând la un robinet sau vom rămâne pentru scurt timp în întuneric, din cauza întreruperii furnizării de energie, așa cum se practica pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Dar vor vedea și exponate, ca la orice muzeu. Nu orice exponate. Nu vor fi mileuri sau bibelouri ce accesorizau casele din comunism, ci obiecte care au o poveste. Vor fi, de exemplu, documente semnate de Nicolae Ceaușescu – colecții de ordine de merit sau alte acte – precum și piese de epocă ceva mai rare.

Cert este că până la inaugurare mai durează. Dacă lucrările și achizițiile prin PNRR trebuie încheiate în august anul viitor, cele plătite de Primăria Sfântu Gheorghe nu au această condiție.

Merită menționat că Fabrica de țigarete, clădire monument istoric construită în perioada 1901 – 1907, a fost cumpărată în 2021 de Primăria Sfântu Gheorghe cu 4,9 milioane de euro.

Notă: Fotografiile proiectului sunt provizorii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version