spot_img
spot_img
spot_img

Panourile fotovoltaice au bătut centrala de la Cernavodă

ANRE vrea să impună un prag pentru capacităţile prosumatorilor.

Articole similare

Ministerul Dezvoltării propune înființarea a 42 de ghișee unice care să ofere servicii de consiliere în domeniul eficienței energetice și al producției de energie din surse regenerabile pentru prosumatori (cei care își montează panouri fotovoltaice pe casă și produc energie cu ajutorul lor pentru uz personal, iar surplusul este injectat în rețea). Câte unul în fiecare județ și unul în municipiul București.

Măsura este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Are termen de realizare sfârșitul primului trimestru al anului viitor. Pentru realizarea rețelei, Ministerul Dezvoltării a pus acum în dezbatere publică un proiect de lege. Acesta urmează să ajungă, în ianuarie, pe masa Guvernului. După adoptare, va fi trimis în Parlament, pentru votare.

Reducerea facturilor sau o sursă de făcut bani?

Prosumatorii creează însă probleme furnizorilor de energie electrică. Aceștia s-au trezit că în timpul zilei au un surplus de câteva sute de MW cu care nu au ce face, iar Transelectrica are probleme cu echilibrarea. Soluția este stocarea energiei. Dar investițiile sunt mari, iar prețul energiei va crește.

Dispeceratul Energetic Național din cadrul Transelectrica a semnalat că are deja probleme cu echilibrarea sistemului. Numărul de prosumatori este mare, iar energia introdusă de ei în rețea este fluctuantă. Din acest motiv, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) analizează serios opțiunea de a impune un prag pentru capacităţile prosumatorilor. Mai mult, pe piață a apărut deja fenomenul de supradimensionarea a instalaţiilor de producţie. Există situaţii unde, deşi prosumatorul are un aviz tehnic de racordare doar pentru 5 kilowaţi, instalează 20 de kilowaţi, pentru că acoperişul o permite. Însă în acest fel dezechilibrează reţeaua de distribuţie.

Prea multe panouri fotovoltaice!

Numărul prosumatorilor a ajuns, în octombrie 2023, la 101.605. Capacitatea instalată – la 1.298 MW, potrivit ultimelor date făcute publice săptămâna trecută de preşedintele ANRE, George Niculescu. Potrivit acestuia, până la finele anului se estimează că puterea instalată va ajunge la aproximativ 1,5 GW. Aceasta va depăşi puterea celor două reactoare de la Cernavodă.

Anul viitor se preconizează instalarea tot a 1.000 MW de către prosumatori. La sfârșitul anului 2024, capacitatea instalată a acestora va ajunge la circa 2,5 GW. Spre comparație, puterea instalată la Turceni, cea mai mare termocentrală din România, este de 1,32 GW. Aceasta asigură circa 10% din consumul anual de electricitate al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole