Asociații naționale și regionale de proprietari de păduri din Norvegia, Elveția, Germania și Spania se află astăzi în județele Brașov și Covasna, într-un program din proiectul european Small4Good, destinat proprietarilor de păduri mici. Din România participă reprezentanți ai Universității „Transilvania” Brasov, ai Asociației Proprietarilor de Păduri din România – APPR, ai Regiei Naționale a Pădurilor și ai Forest Design, partener în proiect.
Vizita în județul Covasna a presupus două obiective: rezervația Mestecănișul de la Reci și fabrica de prelucrare a lemnului HS Timber.

Small4Good este finanțat prin Horizon Europe și își propune să ajute micul proprietar de pădure din Europa să își poată face un management eficient al pădurii în funcție și de specificul legislativ din fiecare țară și să obțină o compensare – pentru faptul că pădurea reține carbonul – prin încasarea unor credite pe care le poate vinde. Mai presupune crearea de aplicații mobile pentru micii proprietari, prin care aceștia să poată administra mai ușor pădurile și să aibă la îndemână date despre fondul forestier, inclusiv specii de arbori, biodiversitate, vânat etc. Mai mult, se dorește ca prin acest proiect să fie creat un suport concret pentru micii proprietari. Un exemplu ar fi schimbul de utilaje și echipamente între ei, dat fiind costul ridicat al acestora.

România este prezentă în proiect în așa-numitul „Laborator Viu” Est – Living Lab East, unul dintre cele 4 laboratoare. Concret, proiectul presupune atât discuții și interviuri cu micii proprietari de păduri, cât și vizite în teren în mai multe puncte de interes.
Ieri, 19 mai, au avut loc interviurile, iar azi se desfășoară vizitele în teren.
Prima oprire a fost la rezervația Mestecănișul de la Reci din județul Covasna, unde 115 hectare din cele 420 de hectare sunt deținute de mici proprietari. Participanții la proiect au discutat, la fața locului, atât cu reprezentanți ai administratorului pădurilor publice, Romsilva, cât și cu cei ai proprietarilor. Aceștia din urmă întâmpină dificultăți din cauza legislației restrictive, costurilor și lipsei oricărui suport tehnic.

„Nu avem niciun drept, ci doar obligații. Nu primim compensații pentru interdicții, chiar dacă nu suntem datori cu nimic societății sau statului. Un singur drept avem – să respirăm!”, a spus unul dintre proprietari.
După vizita la Mestecăniș, s-a mers la fabrica din Reci a HS Timber, după care la Ocolul Silvic Teliu. Din program face parte și o demonstrație realizată în pădurea Dealul Cetății – Lempeș de ForestDesign.

Potrivit site-ului oficial al proiectului, obiectivul strategic al Small4Good este „de a le permite proprietarilor de păduri mici să protejeze biodiversitatea și să îmbunătățească furnizarea de servicii ecosistemice din pădurile Europei prin modele de management multifuncționale și adaptate local, care sunt susținute financiar prin Plata pentru Servicii Ecosistemice (PES) și implementate cu sprijinul soluțiilor digitale și bazate pe inteligență artificială”.
Sursa: dinpădure.ro