Acasă Lumea noastră Pe urmele lui Bod Péter. Biblioteca Județeană împlinește 50 de ani

Pe urmele lui Bod Péter. Biblioteca Județeană împlinește 50 de ani

Azi mai e un moment important: se dezbate în Consiliul Județean Covasna bugetul pe 2024.

0

La 312 ani de la nașterea savantului Bod Péter, iubitorii de lectură sunt așteptați la Biblioteca Județeană din Sfântu Gheorghe, care îi poartă numele. Frumoase coincidențe, marcăm și Ziua Națională a Lecturii, dar și jumătate de secol de la înființarea bibliotecii.

Bod Péter s-a născut la 22 februarie 1712 în comuna Cernat, dintr-o familie foarte săracă. A demonstrat, întreaga sa viaţă, că dacă vrei să înveţi, nici sărăcia, nici vicisitudinile sorţii nu te pot opri. Este și motivul pentru care mai multe școli îi poartă numele. E un model.

8.300 de cititori

Biblioteca Județeană din Sfântu Gheorghe are 8.300 de abonați. La finele lui 2023, statistica arăta că au fost 47.000 de oameni care au trecut pragul instituției și s-au efectuat în total 84.000 de tranzacții bibliotecare individuale. E mult? Puțin? Greu de spus, într-o epocă dominată de social media.

Cei de la bibliotecă fac eforturi constante pentru a atrage cititori noi. Au zeci de acțiuni și evenimente pe care le organizează sau la care sunt co-organizatori. Sunt creativi și le oferă cititorilor motive să revină, cu diverse surprize sau inovații, inclusiv opțiunea de a consulta Catalogul pe telefonul mobil. Au fost chiar și pe urmele lui Bod Péter, când s-au împlinit, în 2012, 300 de ani de la nașterea lui.

Dacă le oferim o pistă, copiii sunt interesați, chiar entuziasmați. Am organizat o excursie în toate localitățile din România unde a trăit și lucrat Bod Péter și am observant că erau curioși. În ce mă privește, Bod Péter este un model și azi”, spune directorul Bibliotecii Județene, Szonda Szabolcs, pentru covasna45.ro.

Autor prolific

Bod Péter a scris mult și a fost publicat atât în timpul vieți, cât și postum. Este considerat un precursor al iluminismului maghiar.

Capodopera sa, care conține biografiile a 528 de literați maghiari, publicată la Sibiu în 1766 – „Atena maghiară” – este și astăzi o carte de referință valoroasă. E considerată prima enciclopedie literară maghiară. Prezintă viața și opera oamenilor de cultură din Bazinul Carpatic, începând cu Evul Mediu.

De numele lui este legată și lucrarea „Sfântul Policarp din Smirna” (1766), care cuprinde biografiile episcopilor reformați transilvăneni.

„Istoria Sfintei Scripturi” (1748) e considerată prima monografie a istoriei literare maghiare, deoarece, după istoria universală a manuscriselor și edițiilor Sfintelor Scripturi, descrie și traducerile Bibliei maghiare. Această carte a fost publicată în încă două ediții, una în timpul vieții (1756), iar cealaltă după moartea sa, în 1782, la Sibiu.

Pe lângă activitățile sale literare și de educație publică, a fost pasionat și de viticultură. O pasiune care, potrivit biografilor, i-ar fi cauzat moartea, în 1769: în podgoria lui, în timp ce tăia vița, și-a tăiat și o arteră a mâinii. Sângerarea nu a putut fi oprită și i-a adus sfârșitul, la doar cincizeci și șapte de ani.

Piatra funerară a lui Bod Peter, în cimitirul din satul Ighiu, Alba

Un spirit evoluat

Bod Péter a fost un om cu mult umor, pe lângă vasta sa cultură. Vorbele sale de duh circulă și azi.

Ce nu ar trebui recomandat altora? Căsătoria, navigația pe mare, serviciul militar. Pentru că rezultatele tuturor acestora sunt incerte”, spunea el.

Pe site-ul bibliotecii găsim și o Autobiografie, scrisă de asemenea cu mult umor, dar și cu pasaje pline de amărăciune, din care se poate vedea cât de grea i-a fost viața.

Aveam cea mai mare pasiune pentru științe, dar îmi lipsea ocazia de a studia. În cele din urmă, pentru ceea ce îmi doream atât de mult, în toamna anului 1724, am mers la colegiul din Nagyenyed. Având ocazia să studiez acolo alături de studentul Gábor Ördög, m-am dedicat studiilor mele, dar din cauza zgârceniei lui am fost nevoit adesea să mă lupt cu foamea. Cu toate acestea, nu simțeam această mizerie atât de mare pe cât era, pentru că dulceața studiilor, pentru care am avut cea mai mare dragoste, a ușurat cumva necazul”.

Omagiat și în Parlament

Despre Bod Péter au aflat și parlamentarii români din județe mai îndepărtate, grație unui deputat de Covasna. El a vorbit despre marele savant cu ocaiza împlinii a 300 de ani de la nașterea lui:

La sfârşitul lunii februarie, în mai multe localităţi din judeţul Covasna şi în altele din ţară şi străinătate au avut loc manifestări de comemorare a 300 de ani de la naşterea marelui savant Bod Péter.

Cine a fost acest om? S-a născut la 22 februarie 1712 în comuna Cernat din judeţul Covasna dintr-o familie foarte săracă de nobili. Tatăl, care nu a fost şcolit, a decis ca fiul lui să înveţe. Trăia într-o perioadă în care foametea, datorată secetei, pe urma invaziilor de lăcuste, ciuma, războaiele au decimat populaţia din Ardeal, mulţi luând drumul străinătăţii. El însuşi nu a avut din ce să se întreţină. A trebuit să-şi întrerupă studiile pentru a găsi loc de muncă şi susţinători. A lucrat o perioadă la Baia Sprie în judeţul Maramureş, ca învăţător, pe urmă, în tot timpul studiilor, pe lângă elevi mai înstăriţi. Şi-a căutat şi găsit mecena, care văzându-i aptitudinile, l-au susţinut material.

Şi-a urmat studiile la Aiud şi Leiden. De aici s-a întors în Ardeal cu cărţi a căror totalitate cântărea câteva sute de kilograme. A devenit preot la Hăghig şi Ighiu, ajungând să devină episcop vicar. A publicat 21 de lucrări şi alte 21 au rămas nepublicate. A scris, printre altele, lucrări cu caracter religios, de istorie şi literatură, printre care prima enciclopedie despre savanţii şi literaţii maghiari, o istorie a secuilor din Ardeal, precum şi una, în limba latină, despre istoria românilor din Ardeal.

Ce a demonstrat prin întreaga sa viaţă? Că dacă vrei să înveţi, nici sărăcia, nici vicisitudinile sorţii nu te pot opri. Că dacă îţi termini studiile în străinătate, te poţi întoarce la tine în ţară, chiar dacă acolo viaţa e mai grea, şi că poţi sluji propriul popor şi să stimezi, în acelaşi timp, şi o altă comunitate cu care convieţuieşti”.

Activitățile de azi, la Bibliotecă

Așadar, astăzi marcăm Ziua națională a Lecturii și 50 de ani de la înființarea Bibliotecii Județene.

„Mai multe evenimente vom organiza începând cu luna aprilie”, ne-a mai spus directorul bibliotecii. Cu toate acestea, și azi au loc o serie de momente festive. Inclusiv un flash mob, între orele 12:30 și 13:00, în Piața centrală din Sfântu Gheorghe. Azi mai e un moment important: se dezbate în Consiliul Județean Covasna bugetul pe 2024. Să sperăm că vor fi generoși cu biblioteca!

La mulți ani!

Foto: Biblioteca Județeană din Sfântu Gheorghe

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version