Problema urșilor din România va fi discutată astăzi la Bruxelles, în Consiliul de Mediu. Ministrul român al Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, va milita pentru asigurarea unui echilibru pentru coexistența omului, a comunităților locale, a fermierilor, și a ciobanilor cu carnivorele mari, inclusiv ursul.
Concret, el va cere comisiei să evalueze populațiile de urs brun din Uniunea Europeană și, acolo unde se constată creșteri, să mute respectivele populații de pe anexa speciilor strict protejate.
Potrivit unui comunicat remis de Direcția Comunicare din minister, Mircea Fechet va susține, în cadrul Consiliului de Mediu, mai multe intervenții, una dintre ele fiind despre necesitatea reevaluării stării de conservare a populației de urs brun în Europa.
„România a dovedit că este capabilă să gestioneze cea mai mare populație de urs din Europa, în Munții Carpați aflându-se peste 40% din populația de urși a continentului. Tocmai de aceea este necesară asigurarea unui echilibru pentru coexistența omului, a comunităților locale, a fermierilor, și a ciobanilor cu carnivorele mari, inclusiv ursul”, se arată în comunicat.
Delegațiile vor mai discuta și despre propunerea legislativă actuală privind un cadru de monitorizare pentru pădurile europene rezistente, gestionarea riscurilor climatice – protejarea oamenilor și a prosperității, reziliența la apă, aspecte privind Planul național pentru energie și climă, necesitatea de a consolida tranziția justă în regiunile afectate de decarbonizare, dar și despre aplicarea de controale mai stricte asupra exporturilor de deșeuri textile către țările în curs de dezvoltare.
Proiect de lege pentru reintroducerea vânătorii
Pe 3 octombrie 2023, senatorul UDMR Tánczos Barna a depus la Parlament un proiect de lege prin care ar urma să fie reintrodusă cota de vânătoare la urs. El a fost susținut de parlamentari de la mai multe partide.
„Nimic nu este mai important decât viața umană! Introducem prin lege cotele de vânătoare la urși. Propunem o cotă de prevenție anuală de 426 de exemplare, pentru a putea ține sub control creșterea populației de urs. Cotele de prevenție și intervenție se bazează pe un studiu științific care arată că populația de urși din România este în creștere și că specia nu va fi afectată de intervenție”, a explicat senatorul UDMR într-o conferință de presă.
În acest moment, cota de prevenție la urs stabilită de Ministerul Mediului, în acord cu Academia Română, este de 140 de exemplare, iar cota de intervenție – 55 de exemplare.
Tánczos Barna a avut, la finele lunii noiembrie, o întâlnire cu gestionarii fondurilor de vânătoare din județul Covasna și i-a anunțat, printre altele, că proiectul de lege a fost aprobat și în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților.
„În ceea ce privește urșii, județul Covasna este una dintre cele mai afectate zone, oamenii care locuiesc aici resimt zilnic consecințele suprapopulării speciei. Am avut o întrevedere cu gestionarii fondurilor cinegetice, împreună cu Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean. Am discutat despre experiențele și modificările propuse la ordonanța de urgență prin care am introdus intervenția imediată împotriva urșilor periculoși. În 2021, numărul de intervenții abia depășea 100, dar până în luna octombrie a acestui an au fost deja peste 700 de intervenții, din care 32 de extrageri”.
„Problema e că dacă nu avem un management al populației de urs făcut prin instrumente ale statului, oamenii vor începe să ia măsuri singuri. Ei trebuie să simtă că sunt protejați de stat. Și eu nu vreau să văd urși otrăviți, călcați de tren sau ținuți în lanț. Vreau să văd lege, ordine de ministru, management cinegetic și echilibru ”, a declarat Tánczos Barna.
Sursa: Ministerul Mediului