Un urs mascul a intrat astă-noapte într-o gospodărie din orașul-stațiune Covasna. A ajuns până la grajd, a scos de acolo un berbec, pe care l-a omorât. Stăpânul animalului spune că ursul l-a muscat de gât și cap.
Este al doilea atac al urșilor în orașul Covasna în ultima săptămână, după cel din 10 noiembrie, pe o altă stradă din oraș. De altfel, o alertă a fost transmisă și pe 7 noiembrie, pe strada Mihai Eminescu, în zona parcului. E cunoscut faptul că urșii se plimbă nestingheriți pe Valea Zânelor, dar și prin curtea Spitalului de Cardiologie. Până acum, însă, nu ajungeau chiar în curțile oamenilor. Motiv pentru care locuitorii nu se mai simt în siguranță. „Primim multe apeluri de pericol iminent”, recunoaște și primarul Gyerő József.
ONG-urile fac legea
O cotă de prevenție la specia urs a fost stabilită prin lege. Se pot vâna 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi 55 exemplare cotă de intervenţie la nivel naţional. Anexa la proiect prevede numărul de urși pe județe, pentru Covasna fiind stabilit un număr de 54 de exemplare. Dar autorizațiile emise pentru vânătoare în județul Covasna au fost contestate în instanță de o organizație „de protecție a mediului” din Brașov. Care spune că „dreptul la viață al animalelor este garantat printr-o serie de legi, inclusiv prin Declarația Universală a Drepturilor Animalelor, că România și-a asumat să protejeze atât ursul, cât și biodiversitatea în general și că aceste animale sunt ocrotite prin Directiva Habitate”. Până nu se rezolvă această contestație, nu se poate vâna.
Merită spus că Ministerul Mediului promovează de ani buni ONG-urile și ține cont de opiniile lor, în detrimentul specialiștilor. Fie că vorbim de legislație, de păduri – de exploatarea forestieră – sau de animale, activiștii au ajuns să facă „legea” în minister.
În acest timp, cei din Covasna dorm cu frica-n sân. Urșii coboară din pădure până la ușile lor, cum s-a întâmplat și azi-noapte.
„Vorbim despre un mascul dominant, de aproximativ 450-500 puncte C.I.C. Aici ajungem din cauza politizării și promovării ONG-iștilor în funcțiile-cheie din ministerul Mediului și-n funcțiile de secretari de stat. În loc ca statul român să încaseze bani pe aceste exemplare prin vânători organizate, să promoveze trofeele la expoziții de vânătoare aducând bani la buget, ajunge să despăgubească oameni făcând cheltuieli inutile”, a declarat pentru covasna45.ro unul dintre pădurarii prezenți la familia păgubită.
IGSU anunța recent că peste 2.700 de mesaje RO-Alert au fost transmise de la începutul anului, 1.880 dintre ele semnalând prezenţa urşilor.
Primarul din Covasna: E o stare de revoltă a oamenilor
Urșii deja s-au înmulțit nepermis de mult, spune primarul, care a ajuns să fie oprit pe stradă de oameni care i se plâng că urșii le intră în curți și le ucid animalele.
„Avem mereu semnale de la cetățeni de pericol iminent. Trebuie făcut ceva, pentru că urșii se tot înmulțesc. Ursul nu are prădător natural. Există acele cote de vânătoare dar care sunt atacate în instanță și e blocat astfel procesul de extragere. Noi, ca Primărie, vrem să intervenim în acel proces dintre ONG și cei de la Protecția Mediului, să ne arătăm susținerea pentru aplicarea cotelor de vânătoare. Sunt zone din oraș frecventate de urși în fiecare seară. Ce pot să le spun amenilor? Să sune la 112, că doar nu sunt primar în Texas să scot pistolul și să-I împușc. Problema e că jandarmeria vine cu întârziere, nu au echipaje mai multe pe Covasna. Aseară erau la Turia… Până au ajuns ei, ursul plecase. Sunt convins că va veni din nou în această seară. O să îl așteptăm”, a declarat, pentru covasna45.ro, primarul Gyerő József.
Problema urșilor are și un alt efect – Covasna e stațiune turistică de interes național. În aceste condiții, în care viața turiștilor e amenințată de animale fioroase de sute de kilograme, numărul celor care vin aici va scădea, deci și nivelul economic al orașului. Cine decontează toate acestea? Ar trecui ca acel ONG care apără urșii.