Acasă Lumea noastră Vouchere pentru schimbarea sobelor vechi – o inițiativă susținută de ASFOR

Vouchere pentru schimbarea sobelor vechi – o inițiativă susținută de ASFOR

Guvernul ar putea acorda românilor bani pentru a renunța la sobele vechi.

0

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă că ar putea fi iniţiat un program pilot prin care sobele cu eficienţă scăzută, de 20-25%, să fie înlocuite cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, de peste 90%.

„Am discutat cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă”, a spus ministrul.

„Asta va însemna nu doar un mediu mai curat în acele comunităţi, dar va însemna şi o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficienţă de 20% şi alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puţin, având surse de încălzire de înaltă eficienţă”, a adăugat acesta.

Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR) a propus din vară subvenționarea înlocuirii sobelor vechi cu sobe moderne.

„Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea se regăsesc în mediul rural. Politicile de izolare termică a locuinţelor au ocolit mediul rural. La ţară, oamenii se încălzesc cu lemne pe care le ard în sobe vechi, cu randament scăzut – sub 30%. Pentru a-şi încălzi casele, oamenii ard cantităţi mari de lemn. Sobele vechi “nu ţin” căldura. Pentru a face economii, nu sunt încălzite toate camerele. Mai mult, fumul degajat poluează”, spune Ciprian Dumitru Muscă, președintele ASFOR.

În acest context, una dintre soluţiile cele mai potrivite este demararea unui program prin care statul să subvenţioneze înlocuirea sobelor vechi cu unele noi, de înaltă eficienţă. ASFOR susţine că există pe piaţă sobe moderne, pe lemn sau pe peleţi, cu randamente de 80-90%. De asemenea, există producători de sobe eficiente în toată Europa, inclusiv în România.

„Un astfel de ajutor intră şi în schema de echitate europeană. Dacă locuitorii condominiilor urbane au avut sprijin pentru izolarea termică a locuinţelor, ar fi firesc ca şi gospodăriile de la ţară să beneficieze de ajutor. În timp ce instalarea unei centrale termice pe lemn, peleţi sau biomasă presupune costuri mari, înlocuirea unei sobe vechi cu una cu eficienţă sporită este mult mai la îndemână”, mai spune președintele ASFOR.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version