spot_img
spot_img
spot_img

Ziua Culturii Maghiare, sărbătorită la Muzeul Național Secuiesc

Articole similare

Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe organizează, cu prilejul Zilei Culturii Maghiare, o expoziție de pictură cu lucrările artistului plastic Gyarfas Jeno, de la moartea căruia se împlinesc anul acesta 100 de ani.

Conducerea muzeului a precizat, într-un comunicat, că în cadrul expoziției vor putea fi văzute, în premieră, o serie de lucrări primite ca donație sau achiziționate în ultimii ani.

Cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, Muzeul Național Secuiesc va inaugura o expoziție în sălile sale de expoziții temporare, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la moartea lui Gyarfas Jeno (1857-1925). Lucrările unuia dintre cei mai renumiți artiști vizuali ai Ținutului Secuiesc, aflate în colecția de artă a instituției, au fost parțial prezentate deja publicului din Sfântu Gheorghe și din întreaga regiune în expozițiile anterioare. Ca noutate a acestei expoziții, lucrări achiziționate în ultimii câțiva ani sau primite prin donații vor fi expuse acum pentru prima dată”.

Gyarfas Jeno s-a născut la 6 aprilie 1857 la Sfântu Gheorghe, a urmat studiile la Colegiul Szekely Miko din municipiu, apoi s-a înscris la Școala de Desen Aplicat din Budapesta, iar ulterior a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Munchen. A pictat mai multe compoziții istorice, dar și numeroase portrete, ilustrații de cărți și coperte. A murit pe 3 decembrie 1925 și este înmormântat în cripta familiei sale din cimitirul Bisericii reformate din Sfântu Gheorghe. Majoritatea lucrărilor sale se află în colecția Galeriei de Arte a Muzeului Național Secuiesc, galerie care îi poartă numele.

Despre artistul remarcabil din Sfântu Gheorghe, care, după studiile sale de la Budapesta și Munchen, s-a întors în orașul natal, se spune adesea că este ‘Munkacsy al secuilor’, întrucât abilitățile sale de pictură și desen, precum și forța dramatică și sensibilitatea lirică reflectate de lucrările sale îl plasează printre cei mai mari maeștri ai vremii. Portretele, scenele de gen, precum și imensele sale pânze inspirate din teme biblice, literare și istorice mărturisesc despre un talent și o educație artistică excepționale, iar în același timp, introduc vizitatorul într-o operă de care provocările, încercările și dificultățile legate de marginalizare nu sunt deloc străine‘, precizează reprezentanții Muzeului Național Secuiesc.

Vernisajul va avea loc pe 22 ianuarie, de la ora 18, la sediul central al muzeului, iar expoziția va putea fi vizitată până pe 30 aprilie.

Vor fi și câteva luări de cuvânt:

  • Cuvânt de deschidere: Mihály Vargha, directorul Muzeului Național Secuiesc
  • Discurs omagial: Sándor Tamás, Președintele Consiliului Județean Covasna
  • Inaugurarea expoziției: Dr. Judit Boros, istoric de artă
  • Introducere: Dr. Mihály Jánó, istoric de artă
  • Cu participarea actriței Imola P. Magyarosi.

Concert Pannon Gypsy Band

Tot în cinstea Zilei Culturii Maghiare, în sala mare a Teatrului „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe va avea loc, pe 23 ianuarie, de la ora 19, un concert susținut de celebra formație Pannon Gypsy Band din Ungaria, anunță Agerpres.

Ziua Culturii Maghiare este sărbătorită din anul 1989 în amintirea zilei de 22 ianuarie 1823, când Kolcsey Ferenc a finalizat textul imnului maghiar.

Anul trecut, Ziua Culturii Maghiare a fost celebrată de Muzeul Național Secuiesc prin expoziția „Lumea lui Banffy Miklos şi a lui Kos Karoly”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole