spot_img
spot_img
spot_img

Energie verde și digitalizare. Sau cum să ne împușcăm în picior înainte de a începe marea resetare

Energie verde... Sună bine. Dar orice om cu o minimă cultură tehnică își dă seama că ținta de a trăi cu emisii zero de carbon este aberantă.

Articole similare

Nu este despre război, ci despre energie și despre marea prostie de a face pe repede înainte, simultan, două lucruri care trebuie făcute pe rând. Nu contează ordinea, important este să nu fie făcute deodată.

Energie verde… Sună bine, salvează planeta.

Dar orice om, cu o minimală cultură tehnică, își dă seama că ținta de a trăi cu emisii zero de carbon este aberantă. Energia verde înseamnă curent continuu (de la panourile fotovoltaice ) și alternativ (de la fermele eoliene) în același timp. Deci, inerente pierderi datorate transformării curentului continuu în curent alternativ. La care se adaugă fluctuațiile de putere cauzate de fluctuațiile vremii (care sunt tot mai mari).

Înțelept ar fi să avem un sistem energetic paralel cu cel verde, de rezervă, clasic, care să poată pompa curent în rețele ori de câte ori sistemul verde nu face față cererii. Dar nu, mai bună soluția sinucigașă, doar cu soare și vânt. Deci vom avea fluctuații tot mai mari ale producției a energie.

Digitalizarea vine și pune paie pe foc.

Vom avea o cerere mai mare de curent decât aveam până acum. Serverele consumă, calculatoarele consumă, routerele consumă, internetul lucrurilor consumă. Bitcoinul, una din criptomonedele pe care se speculații financiare la greu, are o amprentă de carbon cât a Iordaniei. 

La care se adaugă, bomboana pe colivă, automobilele electrice, ce vor induce fluctuații de tensiune și amperaj complet necontrolabile.

Și carnea artificială are amprentă de carbon.

Carnea artificială are amprentă mai mică de carbon doar dacă toată energia consumată pentru producerea ei are emisii zero de carbon. Dacă se consumă energie ne-cusheră (sau non-halal, pentru a fi corecți politic), amprenta de carbon va fi mai mare decât aceea a bietei vaci sau a bietului porc. Aceasta e concluzia unei meta-analize făcute pe 40 de studii de evaluare a ciclului de viață, după ce prietenul Bill Gates a venit cu soluția salvatoare.

Animalele ce ne furnizează carne sunt homeoterme, deci își reglează singure temperatura.

Insectele, cu care vrem să înlocuim vita, găina și porcul, sunt poichiloterme, deci au temperatura mediului ambiant. Și cresc doar dacă e cald in hala de creștere. Și cald bine. Pentru a pune de o afacere profitabilă în domeniu ai nevoie, înainte de orice, de mult curent electric. Nu încălzești doar insecta, ci tot spațiul de dezvoltare a acesteia.

Așa vom pune pe butuci nu doar toate rețelele electrice ci și Internetul, dragul de el. Deci digitalizarea va fi un fiasco total. Tragedia nu e asta, ci faptul că vom deveni atât de proști între timp, cu inteligența artificială implantată și în rezervorul WC-ului, încât nu ne vom da seama ce ni se întâmplă.

Marian Drăgoi este doctor în Economie Forestieră și Amenajarea Pădurilor, profesor universitar, titular al disciplinelor amenajarea pădurilor, economie şi piaţa lemnului și coordonator de doctorate la Facultatea de Silvicultură din Suceava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole