Nu sunt multe scenarii legate de alegerea unui nou președinte în România. Sunt câțiva candidați creditați cu șanse să intre în turul al doilea. Iar unul dintre aceștia va deveni președinte. Și, înainte de a ne gândi cum ne va vedea lumea, cred că e potrivit să ne gândim ce vom face noi, trăitorii din România?
Variantele pe care le-am luat în calcul țin de rezultatele de până acum ale sondajelor de opinie. Dar, dincolo de șansele matematice, cred că e important să ne gândim cum putem schimba România în profunzime, nu doar președintele. Un președinte activ poate ține guvernul în mână, poate încurca teribil parlamentul și poate declanșa alegeri anticipate.
Toate sondajele arată că George Simion va intra în turul al doilea.
Ce se va alege de România dacă George Simion devine președinte? Întâi de toate, va desemna un premier. Ca să reușească, va trebui să cupleze AUR (și POT) cu un partid mai mare. PNL are din când în când un discurs naționalist, dar e prea mic pentru a forma un guvern, iar USR și UDMR nu se lipesc de AUR. Rămâne PSD. Dar Marcel Ciolacu a declarat public că nu va face alianță cu AUR. George Simion, dacă ajunge președinte, nu va putea face guvern decât cu o parte din PSD (dacă această parte, dispusă să scape de Marcel Ciolacu și să se asocieze cu AUR, există). Ca președinte, George Simion ori va avea guvern AUR (POT) cu PSD, ori va căuta să provoace alegeri anticipate.
Dacă devine președinte Nicușor Dan, prim-ministru ar putea fi Ilie Bolojan.
Cine ar guverna? PNL și USR, care ar intra la guvernare. Nu e destul. Vine și UDMR. Tot nu e destul. Vine și PSD, dar social-democrații au ieșit pe primul loc la alegerile parlamentare, vor dori să pună ei premierul. Nicușor Dan poate deveni prizonierul partidelor „proeuropene” sau poate fi un președinte puternic, care va provoca nemulțumirea unor partide. Și atunci poate provoca și el alegeri anticipate.
Crin Antonescu este cea mai comodă variantă de președinte pentru actuala coaliție de guvernare.
Toată lumea rămâne pe poziții, AUR, POT și USR – în opoziție. O variantă care pare să ofere stabilitate politică, dar care are un mare dezavantaj: România este, economic, cu un picior în groapă. Mai avem puțin și ni se pune eticheta de țară „junk”. Ca președinte, Crin Antonescu nu va lucra împotriva tripletei Ciolacu-Bolojan-Kelemen, care l-a propus și sprijinit. Iar cei care duc țara spre faliment nu vor fi deranjați de nimeni. Nu le va cere nimeni socoteală și e greu de crezut că aceiași „specialiști” care au dat cu oiștea-n gardul economiei naționale vor fi în stare să repare ceva.
Creditat de unele sondaje cu șanse de acces în turul al doilea, Victor Ponta pare că vine pe un culoar diferit de ceilalți.
E independent, susține politica administrației Trump, și e, oarecum, suveranist. Are un discurs îndreptat spre situația economică a țării. Încă e apreciat pentru ce a făcut ca prim-ministru, când era perceput ca om al sistemului. Dar nu e clar de unde poate aduna voturi suficiente pentru calificare în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. O parte din PSD și poate și unii fani ai lui C. Georgescu se vor orienta către Ponta. Poate și o parte dintre maghiari vor alege să ignore „recomandările” UDMR de a vota cu Antonescu și se vor îndrepta către Ponta. Dacă Victor Ponta ajunge președinte, e posibil ca PSD să stabilească premierul, iar guvernul să fie unul mai degrabă tehnic. Ca să își asigure susținerea politică, Ponta va trebui să lucreze fie cu varianta PSD – AUR (POT), fie cu majoritatea de acum. Ambele variante sunt complicate din perspectiva redresării economice a României. Sigur, mai există și aici varianta alegerilor anticipate…
Elena Lasconi pare din nou că e în coada listei de calificare în turul al doilea.
Dar Lasconi a mai produs o surpriză. Anul trecut s-a calificat în turul al doilea. A depășit chiar candidatul celui mai mare partid, pe Marcel Ciolacu. Dar dacă Elena Lasconi ajunge președinte, va trage să își ducă partidul la guvernare. E drept, actuala coaliție poate ar face un loc la masă și progresiștilor. Dar USR se poziționează clar împotriva acestei coaliții, mai ales împotriva PSD. USR nu va guverna nici cu AUR (POT), deci Lasconi, dacă nu va conviețui cu echipa lui Marcel Ciolacu, va declanșa alegeri anticipate.
Alegerile anticipate nu sunt deloc antidemocratice. Din contră, acestea sunt instrumente democratice prin care se poate ieși din crize politice sau chiar economice. Alegerile anticipate sunt mai bune decât falimentul țării, iar înlocuirea parlamentarilor slabi și a guvernanților incompetenți s-ar face mult mai repede. Poate că ar fi interesant să privim alegerile prezidențiale și din această perspectivă și să alegem mai mult decât un președinte.