Proiectul de lege care conține noi măsuri fiscale include modificări care afectează sportul profesionist. Începând din anul următor, salariul maxim pe care îl poate plăti un club finanțat din bani publici nu poate depăși 30.000 de lei net. Va crește taxarea contractelor de activitate sportivă, ceea ce o să încurce și fotbalul.
Fără salarii uriașe din bani publici!
O schimbare importantă: cluburile nu vor mai avea voie să achite din bani publici salarii imense, așa cum au putut până acum. Salariul maxim al unui angajat cu contract de activitate sportivă va fi de 30.000 de lei lunar, adică 6.000 de euro.
Legea are ca reper salariul președintelui Consiliului Județean. Un sportiv nu va putea fi remunerat cu mai mult decât dublul salariului pe care-l are șeful CJ, adică de două ori 15.000 de lei.
Efectul acestei măsuri va fi simțit în toate sporturile, dar mai ales în handbal.
Cristina Neagu e cel mai bine plătită la CSM București, cu 23.000 de euro. Însă în competiție mai există foarte multe salarii de peste 10.000 de euro net lunar.
Cluburile de handbal atrag sume mici din sponsorizări. Aproape toți banii lor sunt din bugetele consiliilor locale sau județene. Vlad Enăchescu, managerul secției de handbal de la CSM, a explicat într-un interviu acordat Eurosport că bugetul echipei pentru anul 2023 e în jurul a 3,6 milioane de euro. O sumă din care numai 800.000 de euro provin din fonduri private.
Aproape trei milioane de euro sunt din fonduri publice. Acest lucru a permis atragerea unor jucătoare valoroase, dar și scumpe.
Fotbalul suferă foarte puțin.
CSM ar trebui să-și reducă drastic costurile sau să atragă cu mult mai mulți bani privați. Și la fel trebuie să procedeze toate formațiile din handbal, volei, baschet. Echipele care plătesc salarii mai mari de 6.000 de euro lunar.
Fotbalul e cel mai puțin afectat de regula aceasta. Fotbalul beneficiază de mulți bani privați. Doar drepturile TV din prima ligă însumează 30 de milioane de euro anual. Și mai există contracte de publicitate superioare celor pe care le semnează cluburile care fac alte sporturi.
Cluburile care ar fi cel mai puternic afectate sunt cele finanțate puternic de către primării: Poli Iași, Oțelul, U Cluj, FC Voluntari.
Fotbalul va rămâne, oricum, la adăpostul drepturilor TV și al banilor pe care îi primește de la casele de pariuri, așa că o să poată achita în continuare salarii foarte mari. Celelalte sporturi vor fi forțate să regreseze. „Liga Florilor” din handbal nu va mai fi un „Premier League” al acestui sport, cea mai bogată competiție din Europa.
poate ar fi cazul ca primariile sa nu mai finanteze sportul de performanta.
Banul public ar trebui sa mearga spre sportul de masa.