spot_img
spot_img
spot_img

Australia a interzis accesul la rețelele sociale copiilor sub 16 ani

O testare a metodelor de aplicare a legii va începe în ianuarie.

Articole similare

Australia a aprobat ieri o interdicţie prin care copiii sub 16 ani nu au voie să folosească reţelele sociale, devenind prima ţară din lume care ia o astfel de decizie, relatează Reuters, citată de news.ro.

Legea obligă giganţii din domeniul tehnologiei, de la Meta, proprietarul Instagram şi Facebook, până la TikTok, să oprească accesul minorilor, în caz contrar riscând amenzi de până la 49,5 milioane de dolari australieni (32 de milioane de dolari).

O testare a metodelor de aplicare a legii va începe în ianuarie, interdicţia urmând să intre în vigoare peste un an.

Proiectul de lege privind vârsta minimă de utilizare a reţelelor sociale transformă Australia într-un caz test pentru un număr tot mai mare de guverne care au legiferat sau au declarat că intenţionează să legifereze o restricţie privind vârsta utilizatorilor de reţelele sociale, pe fondul preocupărilor legate de impactul acestora asupra sănătăţii mintale a tinerilor.

Interdicţia s-a confruntat cu opoziţia apărătorilor vieţii private şi a unor grupuri pentru drepturile copilului, dar 77% din populaţie a dorit-o, potrivit ultimelor sondaje.

Pe fondul unei anchete parlamentare desfăşurate până în 2024, în cadrul căreia au fost audiate mărturii ale părinţilor unor copii care s-au automutilat din cauza hărţuirii prin intermediul reţelelor sociale, mass-media naţionale au susţinut interdicţia, în frunte cu News Corp a lui Rupert Murdoch, cel mai mare editor de ziare din ţară, printr-o campanie intitulată „Let Them Be Kids” (Lăsaţi-i să fie copii).

Grupurile de părinţi au făcut presiuni pentru intervenţie, bazându-se pe comentariile lui Vivek Murthy, ministrul american al sănătăţii, care, în 2023, a declarat că social media agravează criza de sănătate mintală a tinerilor până la punctul în care ar trebui să fie însoţite de un avertisment de sănătate.

Stabilirea unei limite de vârstă şi redarea controlului către părinţi cred că este un punct de plecare”, a declarat Ali Halkic, susţinător australian al luptei împotriva hărţuirii, al cărui fiu, Allem, în vârstă de 17 ani, şi-a luat viaţa în 2009 în urma hărţuirii pe reţelele sociale.

Enie Lam, o elevă din Sydney care a împlinit recent 16 ani, a declarat că social media a contribuit la problemele de imagine corporală şi la hărţuirea cibernetică, dar o interdicţie totală ar putea conduce tinerii către părţi mai puţin vizibile şi mai periculoase ale internetului. „Aceasta va crea doar o generaţie de tineri care vor fi mai alfabetizaţi din punct de vedere tehnologic pentru a ocoli aceste piedici”, a declarat ea pentru Reuters. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole