spot_img
spot_img
spot_img

Ungaria preia președinția rotativă a UE: „Să facem Europa din nou măreață!”

Articole similare

Ungaria se anunță ca prima președinție a Consiliului UE inspirată de Donald Trump, după ce a dezvăluit sloganul sub care diplomații unguri vor prezida reuniunile importante de la Bruxelles, respectiv „Make Europe Great Again”, relatează Politico.

„Make America Great Again” a fost sloganul de campanie al lui Trump când avea să devină președinte al SUA în 2016. Acum Trump încearcă să obțină un nou mandat în timpul unor alegeri care au loc fix în timpul celor șase luni de președinție ungară a Consiliului UE și care începe la 1 iulie.

„Este o referire la o președinție activă”, a spus ministrul ungar al afacerilor europene, János Bóka. De fapt, potrivit acestuia, este așteptarea că „împreună ar trebui să fim mai puternici decât individual, dar că ar trebui să ni se permită să rămânem ceea ce suntem atunci când ne reunim. De asemenea, prezintă ideea că Europa este capabilă să devină un actor global independent în lumea noastră în transformare.”

Jurnaliştii, la o conferinţă de presă, au pus sub semnul întrebării ecourile trumpiene ale noului slogan. „Nu ai sentimentul de déjà vu din cauza sloganului lui Trump. Nu știu dacă Donald Trump și-a dorit vreodată să facă din nou Europa grozavă”, a spus Bóka.

Președinția a dezvăluit, de asemenea, cubul Rubik drept logo, pe care Bóka l-a descris drept „esența geniului maghiar”.

Ministrul a explicat că Ungaria își va folosi președinția pentru a introduce un nou acord agricol competitiv, „centrat pe fermieri” și pentru a căuta „o protecție mai eficientă a frontierelor externe, pentru a gestiona cauzele fundamentale ale migrației – și pentru a îmbunătăți o politică mai eficientă de întoarcere” a migranților.

În același timp, a continuat el, va exista un efort activ pentru a promova progresul extinderii UE și „ne dorim să facem pași substanțiali în ceea ce privește Moldova, Georgia și Ucraina”.

Asta, în contextul în care au existat temeri că Budapesta caută să deraieze sau să încetinească candidatura Kievului, dat fiind că Viktor Orban a căutat în mod deschis să submineze relațiile cu Ucraina și a căutat legături mai strânse cu Moscova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole