Acasă Lumea noastră Avem din ce în ce mai mulți secretari de stat

Avem din ce în ce mai mulți secretari de stat

Secretarii de stat sunt demnitari, iar funcția vine cu o serie de avantaje.

0

În 2010, Emil Boc făcea prima reformă a secretarilor de stat. Din 100, mai rămâneau 50. De atunci, numărul lor a crescut constant.

În 2016, România avea 70 de secretari de stat, la care se mai adăugau 25 de șefi de instituții subordonate cu rang de secretar de stat. Doi ani mai târziu, în 2018, numărul ajunsese deja la 135, cu tot cu instituțiile subordonate.

Peste 200 de secretari de stat.

În martie 2023, reporterii de la Europa Liberă au numărat peste 200 de secretari de stat, directori sau membri în consiliile de administrație cu rang de secretar de stat, ori persoane din conducerea serviciilor de informații care au și ele rang de secretar de stat.

Legea nu impune nicio restricție când vine vorba despre accesul la demnitatea de secretar de stat. Trebuie să îndeplinești niște condiții minime – să fii domiciliat sau să ai reședința în România, să nu fi fost condamnat definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, a infracțiunilor de corupție, trafic de droguri, criminalitate organizată sau terorism.

Nu e nevoie de studii superioare și nici nu se cere expertiză pe domeniul pe care urmează să activezi. Așa se ajunge ca, în timpul carierei politice, să ajungi să fii secretar de stat la mai multe ministere, după posibilități și în funcție de locurile libere.

Ministerele Mediului, Transporturilor și Fondurilor Europene sunt cele mai bogate ministere în materie de secretari de stat. Au câte șapte.

Pe poziția a doua urcă, la egalitate, ministerele Agriculturii, Educației, Externelor, Finanțelor și Internele.

Justiția și Secretariatul General al Guvernului împart poziția a treia de pe podium.

Toate aceste ministere au și subsecretari de stat, secretari generali și secretari generali adjuncți, toate funcții de demnitate publică.

Ce avantaje au secretarii de stat:

Secretarii de stat sunt demnitari, iar funcția vine cu o serie de avantaje.
– Au dreptul să își angajeze până la cinci consilieri, intrați în aparatul de stat fără concurs;
– Primesc mașină cu șofer;
– Au dreptul să ceară locuință de la RAPPS sau li se decontează chiria și cheltuielile (energie electrică, întreținere) dacă nu sunt din București;
– Pot avea o sumă de protocol la dispoziție;
– Au un salariu brut de aproximativ 19.000 de lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version