spot_img
spot_img
spot_img

Bustul Regelui Decebal va fi dezvelit de Ziua Drapelului, în Voinești, Covasna

Articole similare

Reputatul medic covăsnean Nicolae Enea anunță un eveniment special pe 26 iunie, de Ziua Drapelului național: dezvelirea bustului Regelui Decebal, în Parcul Tineretului din Voinești, Covasna.

Bustul din bronz este realizat de sculptorul Ioan Cândea din Sibiu.

Inițiativa realizării acestui monument îi aparține medicului Nicolae Enea, consilier local al orașului Covasna, cel care, de altfel, este autor a numeroase acțiuni de promovare a tradițiilor și istoriei românilor din bazinul Carpatic.

El i-a enumerat, pe pagina sa de Facebook, și pe cei care au contribuit la realizarea monumentului, costurile fiind acoperite din sponsorizări:

  • Fundatia Europeană „Mihai Eminescu” din Craiova, prin Cristian Berceanu, manager, și prin președintele acesteia, prof. univ. dr. Ion Deaconescu
  • dr. Nicolae Enea, Ioan Marcel Bocan, Constantin Holospin, Vasile Cătălin Neagovici și Liliana Lungu, consilieri locali
  • oamenii de cultură: prof. univ. dr. Catinca Agache și prof. univ. dr. Ioan Ciurea
  • oameni de afaceri din Covasna și Brașov –  Virgil Brașoveanu și Nicolae Enea, Ionela Olteanu, Constantin Muntean, Dan Costea, Ilinca și Dan Codruț Ciambur, Florența Furtună, Lucian Bunghez, Nicolae Poteică și Nicolae Plăiașu.

Din program nu vor lipsi momente artistice și nici scurte alocuțiuni. Astfel, cei prezenți vor asculta câteva cântece interpretate de Corul bărbătesc „Voineștenii” din orașul Covasna, dar și de solista Maria Cucu din Codlea și eleva Raida Păstrăvanu. Actorul Sergiu Aliuș de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe va avea, de asemenea, un moment special.

Festivitatea se va încheia cu ceremonianul militar al Batalionului 22 Vânători de munte „Ciresoaia” din Unitatea militară Sfântu Gheorghe și cu depuneri de flori și coronițe din partea celor ce își doresc acest lucru. „Vă așteptăm pe toți la acest eveniment de istorie locală, pe toți cei care simtiți românește și care purtați în inimă drapelul sfânt al țării!”, se mai arată în mesajul dr. Nicolae Enea.

Decebal (circa 87 – 106 d.Hr.) a fost ultimul rege al dacilor și este cunoscut pentru curajul său în fața Imperiului Roman și pentru eforturile sale de a consolida puterea și suveranitatea dacă. A avut o relație tumultoasă cu Roma, care a culminat cu Războaiele Daco-Romane. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole