spot_img
spot_img
spot_img

Dr. Nicolae Enea va instala un bust al Regelui Decebal în Covasna

Regele Decebal a rămas în istorie ca un adversar al Imperiului Roman.

Articole similare

Tinerii de azi sunt interesați de un loc de muncă, în primul rând. Dar sunt și tineri mai patrioți, cărora le place istoria – sunt cuvintele cunoscutului medic Nicolae Enea, directorul medical al Spitalului de Cardiologie din Covasna și un promotor al tradițiilor și istoriei românilor din Bazinul Carpatic. Este omul care „îl aduce pe Regele Decebal acasă”, în Voineștii Covasnei, la mică distanță de Cetatea Zânelor, despre care legendele spun că ar fi fost ultima oprire a conducătorului dac.

Îl aduce sub forma unui bust din bronz, ce va fi amplasat în curând în Voinești, lângă un alt bust realizat tot la inițiativa doctorului Enea, cel al poetului Mihai Eminescu.

L-am întrebat pe domnul doctor dacă nu se teme că ar putea fi asociat cu un anumit tip de nationalism, prin aceste demersuri.

A cinsti memoria poeților și eroilor noștri cum sunt Mihai Eminescu, Avram Iancu și Decebal e un motiv de mândrie. Nu mă tem că voi fi asociat cu naționalismul… Ies cu ei în față oricând! Indiferent că suntem într-o zonă interetnică, unde doar o treime suntem români. Consilierii locali maghiari au aprobat cu 100% statuia lui Avram Iancu și pe cea a lui Decebal”, explică dr. Enea pentru covasna45.ro. Trebuie spus că dr. Enea este consilier local al PSD Covasna și, la alegerile din 9 iunie, va candida pentru un nou mandat.

Povestea de viață a doctorului Enea e demnă de un roman, motiv pentru care este foarte respectat în comunitate. O poveste de succes a cuiva care a pornit de jos și a ajuns foarte departe, prin muncă și studiu.

Tatăl meu a fost unul dintre oierii importanți ai acestei zone. Eu de mic mergeam în fiecare vară la oi, le mulgeam. Eu am crescut cu greutate… Mâncam cu ciobanii. De aceea, pentru oamenii de aici tradiția și istoria sunt importante. Și când au aflat că vreau să fac o statuie Regelui Decebal, unii m-au întrebat dacă am curaj… Eu am fost mereu un om cinstit, corect. A lupta pentru a păstra identitatea noastră națională cred că este un lucru foarte bun și trebuie apreciat. E normal să uităm de eroii noștri? De Decebal, de Ștefan cel Mare, de Mihai Viteazul? Nu e bine să îți pierzi trecutul. Noi trebuie să avem niște simboluri. Am relații foarte bune cu comunitatea maghiară. Mai ales că și ei fac monumente și nu își uită simbolurile”.

Cetatea Zânelor, atracție a zonei

Amplasarea unui bust al Regelui Decebal în Covasna nu e întâmplătoare. Aici se află și Cetatea dacică, sau „Cetatea Zânelor”, una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi ale Regatului Dac. Un punct de atracție pentru turiști sau cei care sunt pasionați de istorie. Și chiar de comori, întrucât legenedele spun că ar fi îngropată o mare avuție în zonă… Arheologii au descoperit monede și o mulțime de artefacte cum ar fi vase, unelte sau podoabe din perioada romană.

După cum se arată pe site-ul Cetății, prin modul de realizare a sistemului de fortificații şi de amenajare a teraselor, cetatea este unică în lumea dacică. Amplasarea cetăţii, suprafaţa relativ mare a teraselor, masivitatea liniilor de fortificaţie şi materialul arheologic descoperit indică organizarea aici a unui important centru de putere al Regatului Dac, probabil chiar o reşedinţă a unui basileu local. Totodată, prin poziţia ei strategică, aşezată la răscruce de drumuri între valea Pârâului Negru şi Bâsca Mare, cetatea a avut şi un important rol de supraveghere şi control al căilor comerciale şi de comunicaţie în şi dinspre sud-estul Transilvaniei spre Moldova şi Muntenia.

În acest moment, cetatea nu oferă vizitatorului prea multe satisfacții. Se văd zidurile, dar locul în ansamblu pare uitat și tratat cu dezinteres.

Eveniment dedicat amplasării bustului

Dr. Nicolae Enea va organiza un eveniment de dezvelire a bustului Regelui Decebal după campania electorală pentru alegerile locale. Monumetul va fi amplasat în Parcul Tineretului din Voinești. Va avea loc o slujbă de sfințire și vor lua cuvântul câteva personalități.

Este creația sculptorului Ioan Cândea, cel care a realizat și bustul lui Mihai Eminescu. Monumentele au primit aviz de la Ministerul Culturii, mai exact de la Comisia de avizare a monumentelor de for public.

Un lider carismatic

Regele Decebal a rămas în istorie ca un adversar al Imperiului Roman. Unii istorici susţin că numele Decebal înseamnă „cel curajos” sau „cel puternic”.

„Decebal, regele dacilor, era priceput în ale războaielor şi iscusit la faptă, ştiind când să năvălească şi când să se retragă la timp, meşter în a întinde curse, viteaz în luptă, ştiind a se folosi cu dibăcie de o victorie şi a scăpa cu bine dintr-o înfrângere: pentru cari lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut”, îl descria Dio Cassius, în „Istorii”, volumele în care a descris războaiele daco-romane.

Potrivit specialiștilor, Decebal s-a născut între anii ‘50 şi ‘ 60 d. Hr. şi a ajuns la conducerea dacilor în anul 87, într-o perioadă în care Dacia se afla sub ameninţarea armatelor romane.

Chipul lui a fost cioplit în piatră în cadrul Parcului Natural Porțile de Fier, mai precis în apropierea orașului Orșova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stâng al Dunării. Acest basorelief inaugurat la jumatatea anilor ‘2000, este una dintre cele mai impresionante creații artistice de acest fel din lume și prima din Europa.

Figura lui stârnește fascinație și astăzi. Este perceput nu doar ca un puternic și bun strateg, ci și ca un lider carismatic. A devenit un chip des întâlnit pe produse tradiționale sau chiar moderne, fiind, alături de lupul dacic, un motiv de mândrie națională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole