Acasă Lumea noastră Curtea Constituțională, sesizată asupra legii amnistiei evazioniștilor

Curtea Constituțională, sesizată asupra legii amnistiei evazioniștilor

„Dacă de la parchete îmi vine că nu este bine, nu am nicio problemă să modificăm”.

0

Premierul Marcel Ciolacu este gata să modifice legea amnistiei evazioniștilor, al cărei inițiator a fost alături de Nicolae Ciucă, dacă magistrații dovedesc că este imposibil de aplicat sau este neconstituțională. Actul normativ prevede că cei ce încalcă legea, dar achită prejudiciul, mărit acum la 1 milion de euro, scapă de pușcărie.

„Dacă de la parchete îmi vine că nu este bine, nu am nicio problemă să modificăm”, a spus Ciolacu, care își apără legea dându-i exemplu pe Messi și pe Shakira.

Dacă experții de la parchete au alte puncte de vedere, o să modificăm. S-a făcut o estimare că ceea ce a funcționat până acum a fost o tâmpenie. Au făcut alte state înaintea noastră aceste estimări si a reieșit că prioritatea oricărui stat este încasarea banilor.

Au făcut Germania, toată lumea. Marcel Avram este un caz celebru. Patronul de la Bayern Munchen – un celebru caz, Shakira, Messi, toată lumea! Le-au luat banii dublu și asta este. Nu că le luăm 15%, ci le luăm dobânzi, penalități, plus 15%.

Vreți să-i băgăm în puscărie? Nu am o problemă, dar problema este că în ultimii 10 ani nu am băgat pe nimeni. Ah, pe Gică Popescu, bun, am dat lovitura! Și a și plătit prejudiciul. E falsă tema!”, a declarat Marcel Ciolacu, înaintea ședinței de Guvern.

Amintim că Parlamentul a votat marți un proiect de lege care scade pedepsele pentru cei care produc prin evaziune fiscală prejudicii de până la un milion de euro. În cazul în care sunt prinşi, aceştia pot scăpa total de răspunderea penală dacă achită prejudiciul plus 15%.

Opoziția a sesizat Curtea Constituțională

USR şi Forţa Dreptei au sesizat miercuri Curtea Constituţională pe legea Ciucă-Ciolacu care îi scapă pe evazioniștii fiscali de răspundere penală dacă achită prejudiciul de sub un milion de euro.

Marcel Ciolacu a susținut și miercuri că, de fapt, „dezincriminarea faptelor nu există”.

„Respectivul a încălcat legea, iar a doua oară când încalcă legea se duce la pușcărie. Eu nu am fost inițiatorul, a fost un amendament. Eu nu sunt nici judecător, nici procuror. Pe mine nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie. Responsabilitatea mea e să fac un buget sustenabil. Pe mine mă interesează banii pe care trebuie să mi-i dea înapoi”, a susținut premierul.

Cei care fură între 100.000 de euro și 1 milion de euro, dar înapoiază banii, scapă nepedepsiți.

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea unor măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. Opoziția acuză PSD și PNL că dezincriminează evaziunea fiscală și invocă un articol care prevede că cei care fură între 100.000 de euro și 1 milion de euro, dar înapoiază banii scapă nepedepsiți.
Noile amendamente introduse la Camera Deputaților care prevăd sancțiuni în cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1, art.8 sau 9:
Dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate.
Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceste condiții este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă”.
Prevederea a fost introdusă la Senat. Varianta inițială a proiectului de lege depus de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se referea la suma de 100.000 de euro, și nu 1 milion de euro, cum au introdus senatorii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version