spot_img
spot_img
spot_img

Primul pas în parteneriatul IBA – ASIMCOV: Obiective pentru Regiunea Centru

Articole similare

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA) București, a organizat ieri, la Sfântu Gheorghe, primul eveniment de după semnarea parteneriatului cu Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Covasna (ASIMCOV). Au fost prezenți oameni de afaceri, reprezentanți ai instituțiilor publice, experți.

Coordonatorul Centrului de Transfer Tehnologic al IBA, ing. Bogdan Drăgancea, a explicat care sunt obiectivele noului parteneriat, în condițiile în care a fost creat și un punct de lucru al Institutului, în Sfântu Gheorghe.

Ne vom implica în activitatea de formare profesională. Vom depune cereri de finanțare din fonduri regionale. Dacă vom câștiga, vom crea o infrastructură de cercetare aici, în Sfântu Gheorghe, adică laboratoare. Avem servicii pentru transfer tehnologic și inovare. Acestea se traduc prin tehnologii și produse inovative cu aplicabilitate pe piețele naționale și internaționale”, a explicat Bogdan Drăgancea.

Domeniile tematice în zona centru vor fi:

1. Agricultură de precizie și soluții inteligente în agricultură

2. Produse inovative pentru industria alimentară și soluții noi în agricultura regenerativă

3. Soluții tehnologice pentru obținerea energiei verzi

4. Soluții inovative pentru obținerea bio-materialelor

5. Soluții tehnologice avansate pentru acvacultură.

Bioeconomia, numitor comun IBA – clustere

Toate acestea sunt conectate la domeniile de activitate ale clusterelor din cadrul ASIMCOV, după cum a explicat directorul Asociației, Vajda Lajos.

Participăm, cu clusterele noastre, în mai multe proiecte finanțate prin programul HORIZON Europa. Toate temele fundamentale pe care noi le promovăm și le dezvoltăm cu partenerii noștri vor putea fi incluse și în acest nou parteneriat cu IBA.

Cu BioRural suntem parteneri din 14 țări, pe cinci direcții și lanțurile lor valorice: agricultură și industria alimentară, acvacultură și piscicultură, bioenergie, biomateriale și silvicultură.

Prin proiectul GREET CE facilităm tranziția verde a IMM-urilor din Europa Centrală și de Est. Suntem parteneri din opt țări care susținem IMM-urile să fie inovative, să obțină finanțări, să colaboreze la nivel interregional.

Proiectul CEE2ACT este format din parteneri din 17 țări europene, obiectivul fiind creșterea capacității țărilor din Europa Centrală și de Est de a dezvolta planuri de acțiune și strategii în domeniul bioeconomiei. Realizăm constant workshop-uri prin intermediul cărora facem transfer de cunoștințe, inclusiv prin platforme de tip E-learning.

Nu în ultimul rând, proiectul RuralBioUp, dezvoltat în parteneriat cu Institutul de Prognoze Economice al Academiei Române, încearcă să găsească soluții economice, de mediu și sociale din zonele rurale. În proiect sunt implicate mai multe entități din estul Europei și specialiști din partea vestică a continentului”, a precizat Vajda Lajos.

Noi servicii pentru mediul privat

Concret, IBA și ASIMCOV vor dezvolta proiecte comune în regiunea Centru. După cum explică reprezentanții Institutului, este nevoie de dezvoltarea de noi servicii pentru companiile din domeniul privat.

„Centrul de transfer tehnologic se alătură serviciilor oferite de laboratoarele de cercetare-dezvoltare, prin activități de consultanță și asistență tehnică, pentru generarea în comun a proiectelor de transfer tehnologic și de inovare și pentru accesarea fondurilor publice pentru cercetare-dezvoltare și inovare.

Centrul a obținut acreditarea ca entitate de inovare și transfer tehnologic pentru o perioadă de 5 ani și va activa în Rețeaua Națională de Inovare și Transfer Tehnologic – ReNITT.

Domeniile pentru care s-a fost acordată acreditarea sunt: Bioeconomie, Economie digitală și tehnologii spațiale, Materiale funcționale avansate”.

Punct de lucru în Sfântu Gheorghe

Reamintim că pe 11 iunie a fost semnat, la Sfântu Gheorghe, un parteneriat srategic între ASIMCOV și IBA București. A fost deschis și un punct de lucru al Institutului, la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe. Detalii, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole