spot_img
spot_img
spot_img

Recrutarea de soldați profesioniști, dificilă: 24% nu au trecut probele fizice

Articole similare


Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie și aprilie, desfășurarea primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere și selecție a candidaților (întocmire a dosarelor, evaluări fizice, psihologice și medicale), respectiv de repartiție în unități a candidaților admiși.

Mulți candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică (prima probă a procesului de recrutare). Nivelul de dificultate al probei este mediu. O persoană cu vârsta între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări, arată Ministerul Apărării într-un comunicat legat de dificultatea procesului de recrutare a soldaților profesioniști.

Principalele date ale analizei:

  • Campania de recrutare și selecție s-a derulat în 41 de județe și în municipiul București;
  • Au fost 6.448 candidați (dintre care fete: 20%), pe 5.093 locuri scoase la concurs;
  • Proporție candidați respinși la evaluarea fizică (prima probă): 24%;
  • Proporție candidați respinși la evaluarea psihologică (candidați rămași după proba fizică): 18%;
  • Proporție candidați respinși la evaluarea medicală (candidați rămași după evaluarea psihologică): 12%.

Valoarea pozitivă a interesului tinerilor față de instituția apărării naționale indică faptul că obiectivul general de creștere a numărului de militari în Armata României este realizabil. În acest context, consolidarea proporției corpului soldaților/gradaților profesioniști în structura de personal a instituției apărării naționale rămâne un obiectiv subsidiar, care poate fi îndeplinit prin derularea, în acest an, a unor noi serii de recrutare-selecție ale soldaților profesioniști. Astfel, startul celei de-a doua campanii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României este planificat pentru luna mai a.c”, se arată în comunicat.

Cât se câștigă în armată?

„Pentru că înțelegem că, din punct de vedere profesional, vocația pentru armată trebuie să se sprijine și pe componenta de venit salarial, prezentăm mai jos veniturile lunare posibil a fi realizate în luna mai 2024 (net: soldă și normă de hrană) ale soldaților/gradaților profesioniști, într-o simulare care are în vedere aplicarea nivelului maxim al prevederilor OUG nr.26/2024 și care pot fi majorate corespunzător drepturilor salariale acordate în funcție de condițiile individuale în care își desfășoară activitatea”, mai precizează cei de la MApN.

  • Cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării: 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
  • Cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
  • Media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

Sursa: MApN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole