Acasă Lumea noastră Scrum și lacrimi la Mărcuș. „Când vin oamenii din sat să îmi...

Scrum și lacrimi la Mărcuș. „Când vin oamenii din sat să îmi aducă mâncare, intru în pământ!”

O scânteie a fost de ajuns ca focul să cuprindă tot ce-a găsit în cale.

0

Pe 20 august, o zi la fel de toridă ca și cele de dinainte, Șerban Gheorghe din satul Mărcuș a decis să izoleze temelia casei. A apelat la un om din sat să facă lucrarea. Cât era el la serviciu, omul a venit și s-a apucat de treabă. Folosea un arzător, să topească smoală. O scânteie a fost de ajuns ca focul să cuprindă tot ce-a găsit în cale. Inclusiv casa vecină, a lui Ion Negrea. Pe lângă cele două case, au ars și porcii pe care nea Ion îi avea într-o șură, ceva mai în spate… Un dezastru!

Cei doi se uită azi la grinzile negre, la pomii cu frunze arse, la grămezile de moloz care au devenit casele lor și plâng… Mirosul de fum încă se simte în aer, iar ei se uită în jur, cu umerii grei și par mai bătrâni cu zece ani. Aveau de toate și nu mai au nimic.

„Noi am fost niște oameni care au muncit”

Gheorghe Șerban e pensionar, dar tot mai lucrează. Toată viața lui a muncit. A fost strungar. Numai la fosta fabrică Cibo din Brașov a lucrat peste 22 de ani. În 1982 s-a căsătorit și a cumpărat o casă, tot aici, în Mărcuș, că e satul în care s-a născut și a crescut. Nu voia să stea cu părinții, că doar de-aia e omul om, să aibă rostul lui. Soția lui era  învățătoare în sat când s-au căsătorit. Este și azi. Au pornit amândoi de la mai nimic și au făcut, an după an, o gospodărie frumoasă. Au renovat imediat casa veche și apoi au construit casa nouă. În dimineața zilei de 20 august puteau spune că aveau tot confortul – baie, living, garaj, centrală, magazii cu lemne frumos stivuite… În seara aceleiași zile, nimic din toate acestea nu mai exista. Au rămas pur și simplu sub cerul liber.

Le e rușine acum că oamenii îi ajută. Nu le place să fie neputincioși… Nu au fost niciodată așa. Dar vecinii au sărit imediat cu zecile, când ardeau casele. Apoi, zi după zi, să strângă resturile. Ajută fiecare cum poate…

Când vin oamenii de aici din sat să îmi aducă de mâncare, eu intru în pământ. Când știu că am avut de toate… Și Ion la fel. Noi toată viața am fost niște oameni care am muncit și am avut de toate. Și tot ce am făcut a fost din salarii. Nu ne-a trebuit ajutor. Și-acum am ajuns la mila oamenilor… E foarte greu”, spune Gheorghe. Dar dacă pățea altul, la fel ar fi făcut și el. „Nu încape discuție”.

„Nu mai știu de capul meu”

Focul a avut toate condițiile să se extindă. Erau baloți de paie, erau magazii de lemne, se pornise și un pic de vânt. Plus că totul în jur era încins de soare.

În casa vecină, nea Ion dormea. Noroc cu fiul său, care s-a dus să dea de mâncare la porci, ca a venit imediat și l-a trezit când s-a pornit focul. Altfel… cine știe?

Inimile noastre sunt slăbite, sunt terminate. Chiar dacă ne vedeți așa, pe picioare. Mă duc până acolo după ceva și nu știu după ce m-am dus. Mă întorc înapoi. Nu mai știu de capul meu”, ne spune nea Ion. E tare necăjit… Îl doare sufletul de tot ce s-a năruit în flăcări. Și de bieții porci…

Cei doi au totuși această mângâiere: oamenii săritori. „Și o vorbă bună ajută”, spune Ion.

Toate costă

Primarul comunei Dobârlău, de care ține satul Mărcuș, a fost zi de zi la ei. A anunțat deja că se strâng bani pentru a-i ajuta. Cât o putea fiecare. Cine e mai de departe, poate dona în cont bancar.

(Adică aici: Asociația Piatra Mare Dobârlău, CIF: 46044250

CONT EURO: RO39BTRLEURCRT0656515201, Banca Transilvania Brașov, SWIFT BTRLRO22

CONT LEI: RO89BTRLRONCRT0656515201, Banca Transilvania Brașov, SWIFT BTRLRO22. La depunere se menționează „Pentru reconstruirea celor 2 gospodării din satul Mărcuş”).

Cine e mai aproape, poate veni pe 1 septembrie la Dobârlău, la o serbare câmpenească organizată în acest scop. Vor fi niște urne în care se vor strânge bani. Nea Ion și nea Gheorghe trebuie să își facă măcar câte o cameră și o baie, că nu mai e mult și vine frigul. Lemn pentru construcții o să le dea Primăria Dobârlău, gratuit. Dar e nevoie de multe altele. Și toate costă. Plus manopera.

Au venit alături de ei și primarul din Întorsura Buzăului, care a făcut apel pentru donații, dar și cel din Valea Mare, care s-a dus personal din poartă în poartă și a făcut chetă pentru cele două familii din Mărcuș.

Maialul din Dobârlău e pe 1 septembrie.

Evenimentul va avea loc în zona Piatra Mare din Dobârlău, începând cu ora 14:00.

Nu avem artiști de renume, dar avem artiști cu suflet mare, care au răspuns invitației noastre și au ales să cânte gratuit pentru a sprijini familiile Șerban și Negrea. Totodată, societatea care va presta serviciile de alimentație publică va dona 50% din încasări. Vă așteptăm cu drag și sperăm că, împreună, vom reuși să aducem un zâmbet pe fețele celor care au pierdut totul!”, este mesajul primarului.

Cine să ajute dacă nu noi, cei de aici? Comunitatea, primăria. Suntem legați unii de alții și sărim la nevoie. Sper să strângem suficient pe 1 septembrie, cât să își poată face un acoperiș deasupra capului. Sunt sigur că vom reuși”, ne spune Bogdan Barbu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version