spot_img
spot_img
spot_img

Tánczos Barna – proiect de lege pentru recoltarea de urși

Cotele de prevenţie şi intervenţie pentru vânătoarea de urşi bruni s-ar putea reglementa prin lege.

Articole similare

Senatorul UDMR Tánczos Barna a depus un proiect de lege prin care cotele de prevenţie şi intervenţie pentru vânătoarea de urşi bruni se vor reglementa prin lege. Legea va avea la bază studii ştiinţifice.

Astfel au fost introduse cote de prevenţie pentru 426 de exemplare şi cote de intervenţie pentru 55 de exemplare pentru următorii doi ani.
Proiectul de lege prevede că asociaţiile de vânătoare trebuie să preia probe genetice în cazul împuşcării. Masculi de vârf care depăşesc anumite punctaje şi urşii cu pui nu pot fi împuşcaţi.

De asemenea, se instituie obligaţia strictă de raportare pentru monitorizarea precisă a extragerilor de urși.

Totodată, se stipulează în proiect că Ministerul Mediului trebuie să efectueze recensăminte ale populaţiei de urs la fiecare doi ani. Cotele de vânătoare se vor stabili pe baza acestora.

„Protecţia vieţii şi a proprietăţii umane trebuie să fie în centrul gestionării populaţiei de urşi bruni, alături de menţinerea speciei. Acest principiu este susţinut de UDMR. Toate cercetările efectuate în ultimii ani demonstrează că populaţia de urşi creşte semnificativ în România, iar odată cu aceasta creşte şi numărul de atacuri şi daune cauzate de către aceasta.

Prin urmare, necesitatea intervenţiei este incontestabilă. Proiectul de lege readuce vânătoarea pe baze ştiinţifice, cu cote precise. Aşa cum se întâmplă deja în legislaţia românească pentru alte specii mai puţin periculoase”, a declarat Tánczos Barna, după depunerea proiectului de lege.

Cotele de extracție sunt susținute și de Putere, și de Opoziție.

El a menţionat că proiectul UDMR a fost susţinut de 103 parlamentari, atât din arcul guvernamental, cât şi din partea opoziţiei.

Iniţiativa legislativă a fost depusă în Senat și completează Ordonanţa de Urgenţă din 2021 privind intervenţia imediată şi Legea Vânătorii.
Proiectul de lege UDMR va fi discutat în Senat. După lucrările comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, proiectul final va fi supus adoptării de plenul Camerei.

5 COMENTARII

  1. Chiar este un subiect delicat.
    Intradevar, populatia de ursi a crescut la noi in tara la cote alarmante.
    Si noi, romanii, avem mo mare vina pentre ce se intimpla cu ursii. M-am saturat de filmarile in care fel de fel de “curajosi” se apropie de ei, le dau mancare sau pur si simplu isi fac fotografii. Si culme e ca asemenea postari sint pline de aprecieri.
    Probabil ca si populatia de ursi trebuie redusa, dar cu siguranta si impotriva “curajosilor” trebuie luate masuri DRASTICE. Iar drastic inseamna mai mult decit o simpla amenda.

  2. Si daca Oculta Mondiala ajunge la concluzia ca pe Pamint sint prea multi oameni?
    Ce e rau sa imparti mincarea cu cel in nevoie? Cu cel mai oropsit decit tine?
    Ati citi doamna Ioana cartea accea de se numeste Biblia?

  3. E clar ca este nevoie de aceste cotele de prevenţie, intervenţie, relocare.
    Adica sintem in situatia in care vinatoare de ursi este mai mult decit necesara.
    Mie, in schimb, mi-e teama ca se vor face abuzuri. Sunt destui “masculi alfa” care abia asteapta sa-si descarce armele in aceste animale.
    Ar trebui ca de reducerea numarului de ursi sa nu se ocupe vinatorii. Sa o faca, de exemplu, Jandarmeria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole